Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Празните градски офиси все още са сигурен имотен залог

Оценката на първокласните офис площи остава стабилна на много пазари

Празните градски офиси все още са сигурен имотен залог

Снимка: Stephanie Keith/Bloomberg

Докато притесненията от заразяване с COVID-19 карат хората да избягват пътувания с автобуси и влакове, градските небостъргачи ще останат празни. Ако работата от разстояние наистина се запази обаче, собствениците на офиси извън градовете може да имат повече поводи за притеснения, пише Wall Street Journal.

Броят на хората, използващи градския транспорт в Лондон и Ню Йорк, все още е надолу със съответно 47% и 40% спрямо нивата преди пандемията, сочат данни за мобилността на Google. Офисите в презастроените райони, които са по-труднодостъпни с кола, са в режим на зимен сън. British Land, която притежава портфейл с имоти в центъра на Лондон, както и няколко търговски центъра, съобщи миналата седмица, че само 18% от служителите на компаниите наематели в офисите й са се върнали на бюрата си.

Очевидното безпокойство на собствениците на имоти е, че за компаниите и техните служители може да стане твърде удобно да работят от вкъщи. Глобални банки като Deutsche Bank и Morgan Stanley вече заявиха публично, че ще се нуждаят от по-малко недвижими имоти в бъдеще. Facebook очаква половината от служителите й да работят от разстояние след пет до десет години. Това е лош знак предвид факта, че технологични компании са подписали почти една четвърт от всички големи наемни договори за офиси в САЩ миналата година, сочат данни на консултантската компания в областта на недвижимите имоти Green Street.

В САЩ и Великобритания 5% или по-малко от служителите са работили изцяло от разстояние преди пандемията. Дори броят им да не нарасне драматично, повече служители може да получат вариант за постоянна работа от дома един-два пъти в седмицата. Това ще позволи на компаниите да намалят размерите си и може да понижи търсенето на офис площи с до 15%, сочат прогнози на Green Street estimates.

Още по темата
До момента оценката на първокласните офис площи е стабилна на много пазари. Това вероятно е отражение на оскъдните трансакции от началото на кризата и ниските лихви.

„Когато някои държавни ценни книжа се търгуват с отрицателна доходност, недвижимите имоти продължават да се представят доста добре в сравнение с други активи“, коментира Ник Аксфорд, имотен консултант в компанията Avison Young.

Акционерите в листнати на борсата собственици на офиси в Европа като Derwent London или Inmobiliaria Colonial са по-изплашени. Техните акции се търгуват на нива от съответно 27% и 37% под стойността на портфейлите им. Книжата на SL Green, която е най-големият собственик на офиси в Манхатън, също поеха рязко надолу тази година.

Ако може да се съди по въздействието на електронната търговия върху търговските площи, градските офиси в крайна сметка може да се окажат по-устойчиви от регионалните. Макар че компании за търговия на дребно като собственика на Zara Inditex и H&M затварят магазини във второстепенни локации и повече продажби минават онлайн, много от тях увеличават размера на флагманските си магазини на най-оживените търговски улици, където посещаемостта остава висока. Оценките на търговските площи се различава в съответствие с локацията.

Собствениците на градски офиси вече събират повече наеми от регионалните, което е отражение на мащаба на наемателите им. British Land е получила 91% от дължимите суми през септември спрямо средното национално ниво във Великобритания от 65%.

Макар че големи корпорации наистина свиват офисите си, те със сигурност все още искат да са в градските центрове за срещи с клиенти и близо до транспортни хъбове за растящите редици от пътуващи хора, които работят на половин ден. Собствениците на офиси трябва да си направят равносметка, тъй като работата от разстояние става все по-обичайна. Но тези от тях, които притежават най-празните имоти в градския център днес, изглеждат по-слабо застрашени от свободни площи в по-дългосрочен план.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
3
 
1
преди 6 дни
Няма профилна снимка
Че,какво по сигурно убежище за парите ви,от празен офис?

Още от По света
Работата от разстояние засилва търсенето на жилища в Гърция