Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Превръщането на Airbnb имоти в достъпни жилища в Лисабон се натъква на съпротива

Една от основните причини за нежеланието на собствениците на жилища за краткосрочен наем да преминат към дългосрочен са солените данъци

Превръщането на Airbnb имоти в достъпни жилища в Лисабон се натъква на съпротива

Снимка: Patricia de Melo Moreira/Bloomberg

Градският съвет на Лисабон въвежда мерки за превръщането на имоти в стил Airbnb в достъпни жилища. Но тъй като много собственици на жилища за краткосрочен наем изчакват туризмът да се завърне, новата програма на града все още не е привлякла много собственици, пише Bloomberg.

Въз основа на т. нар. програма „Сигурен наем“ Лисабон предлага да плати наеми за три години, за да привлече собственици на имоти, приходите на много от които се изпариха заради ограниченията за пътуванията, свързани с коронавируса. Целта е те да превърнат жилищата си за краткосрочно отдаване по наем в имоти за дългосрочен наем на местни жители. Собствениците на имоти може да спечелят максимум 1000 евро на месец за четиристаен апартамент в центъра на града, както и малко допълнителни пари, ако оставят мебелите си, а приходите им от наеми ще бъдат освободени от данъци, предвиждат правилата на програмата.

„Много собственици на имоти за краткосрочен наем отлагат решението си да преминат към дългосрочен наем, защото изчакват увеличаването на резервациите през лятото“, казва Едуарду Миранда, ръководител на Асоциацията на местните места за настаняване в Португалия (ALEP). „Това все още не се е случило и много от собствениците може да обмислят други алтернативи в този момент, включително програмата за сигурен наем в Лисабон“, допълва той.

Една от основните причини собствениците на имоти да не преминават към по-дългосрочни наеми, въпреки че резервациите на жилища за краткосрочен наем в Лисабон през второто тримесечие намаляват до под 10% спрямо нивата на резервациите през същия период на миналата година, е, че те може да бъдат задължени да плащат солени данъци, когато прехвърлят имота си от краткосрочен към дългосрочен наем, казва Миранда.

„Пазарът на краткосрочни наеми има много важна роля за възможностите на Лисабон да реагира на растящото търсене от туристи“, каза Фернанду Медина, кмет на Лисабон, в телевизионно интервю от 7 юли. „Той също така има голяма роля за възобновяването на града“, допълни той. Реформите през последните години привлякоха инвестиции и дадоха стимул на имотния пазар, което накара собственици на имоти да превърнат порутени сгради в имоти за краткосрочен наем в сайтове като Airbnb. Според Градския съвет в Лисабон в града има около 25 хил. апартамента, регистрирани като жилища за краткосрочен наем, съставляващи дял от около 8% от общия брой на жилищата. Но в някои исторически квартали краткосрочните наеми съставляват над 20% от жилищата, което накара Градския съвет в Лисабон да спре през 2019 г.  издаването на нови разрешителни за краткосрочен наем в тези райони.

Португалската столица се стреми също да реновира и превърне празни публични сгради в безопасни, достъпни домове и да ускори одобрението на нови строителни разрешителни, за да улесни местите жители да живеят в центъра.

Десетилетия наред имоти в Лисабон се рушат заради строгия контрол върху наемите, наложен от правителството, който възпира собствениците да правят подобрения. Като се прибавят и  високите данъци за жилищния пазар, често продажбата на имот не си струва. Всичко това започна да се променя, след като Португалия поиска спасителна помощ през 2011 г. и реши да се откаже от контрола върху наемите и да предлага разрешения за местопребиваване под формата на златна виза, за да привлича богати чужденци и инвеститори в имоти. По онова време около 12 хил. сгради бяха в лошо състояние или рухнали, близо 20 на сто от общия брой, сочат данни на Градския съвет.

Програмата, която още е в сила, позволява на граждани на страни извън Европа да платят най-малко 500 хил. евро за имот в Португалия, за да имат право на разрешение за местопребиваване.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Американски хедж фонд влиза в Deutsche Wohnen преди придобиването ѝ