IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на цените на жилищата в Китай ще достигне петгодишно дъно догодина

Очакваното годишно поскъпване на жилищните имоти в азиатския гигент е 3,1%

13:29 | 26.11.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на жилищата в Китай ще нараснат само с 3,1% догодина, което ще бъде най-ниското ниво от 2015 г. насам, показва допитване на Ройтерс. Причината е, че затягането на политиките продължават да охлаждат пазара, но все пак известното им смекчаване вероятно ще предотврати рязко забавяне.

Още по-голямо забавяне на темпото на бурния имотен пазар в Китай ще бъде музика за ушите на китайските лидери, които опитват от близо четири години да ограничат спекулативните покупки в момент на рязко нарастване на цените на жилищата в почти всички градове, а ръстът на доходите се забавя.

Но политиците също ходят по опънато въже и внимават да не потопят изцяло пазара, който е важен двигател на растежа, оказващ влияние на над 40 индустрии. В същото време икономиката върви надолу заради забавянето на промишленото производство и понижаването на доверието на потребителите на фона на търговската война със САЩ.

„Очакванията на пазара за непрекъснат ръст на цените напълно се промени“, казва изследователят Цай Джън, специализиран във финансирането на имоти в Националния институт за финанси и развитие.

Даниел Яо, ръководител на изследванията в консултантската компания JLL в Китай, очаква цялостната политика към имотите в страната да остане „затегната“ през 2020 г., въпреки че може би предстои ново смекчаване на политиката в помощ на икономиката на фона на силните насрещни ветрове.

Очакваният годишен ръст на цените на жилищата от 3,1% през декември догодина в анкета с десетима имотни анализатори и икономисти ще бъде най-бавният за календарна година от 2015 г. насам, когато покачването беше само с 1,8%.

До средата на 2020 г. ръстът на цените на годишна основа се очаква да достигне 3%, като прогнозите са непроменени спрямо допитването от август.

„Пазарът възприе силно изчаквателен подход. Докато няма (голямо) разхлабване на политиката, обемът от трансакциите ще намалява значително“, казва Цай.

Продажбите на имоти в цялата страна се очаква да се свият с 3% през 2020 г., сочи допитването на Ройтерс. Над половината от анализаторите очакват настоящото забавяне да продължи още една-две години.

Последните официални данни показаха, че ръстът на цените на новите жилища е останал стабилен през октомври, като повишението на годишна основа е достигнало 7,8%, но в някои по-големи градове на страната инерцията се забавя. Инвестициите в имоти и ръстът на продажбите са достигнали тримесечно дъно през октомври.

Ние Уън, базиран в Шанхай икономист в компанията Huabao Trust Co, също отбелязва, че китайските предприемачи може да изберат да понижат цените, тъй като ликвидността им е подложена на натиск.

Миналата седмица Китайската централна банка понижи за първи път петгодишната лихва, която се използва за формирането на цената на жилищните кредити, въпреки че свиването с пет базисни пункта беше счетено за минимално.

Макар повечето анкетирани анализатори да прогнозират продължаващо забавяне на имотния пазар догодина, те също така очакват повечето по-малки градове да смекчат някои от ограниченията си за покупка на жилище, което би трябвало да подкрепи сектора.

„Колкото по-зависими финансово са местните власти от приходите от земя, толкова по-вероятно е да разхлабят контрола върху недвижимите имоти“, казва Яо.

Инвестициите в имоти, които обикновено изостават от тенденциите при продажбите с няколко месеца, се очаква да нараснат с 6% през 2020 г., тъй като предприемачите проявяват по-голяма предпазливост към пазара, а продажбите на земя намаляха на фона на мерките на Пекин срещу местното и чуждестранното финансиране за сектора.

Помолени да оценят достъпността на жилищния пазар в Китай по скала, в която 1 отговаря на най-евтините имоти, а 10 – на най-скъпите, средният отговор на анализаторите е бил 7 и е останал непроменен спрямо последното допитване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още