Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Силното търсене на жилища във Великобритания и САЩ се запазва и през август

Покупките на нови жилища отвъд океана са достигнали 14-годишен връх миналия месец

Силното търсене на жилища във Великобритания и САЩ се запазва и през август

Снимка: Bloomberg LP

Продажбите на жилища във Великобритания на цена над 1 млн. паунда (1,3 млн. долара) са се удвоили през миналия месец, надминавайки останалия пазар, тъй като по-заможните купувачи търсят повече пространство след блокадата заради COVID-19, предава Bloomberg.

Договорените продажби са нараснали със 105% спрямо същия период на миналата година през август спрямо ръста от 61% на продажбите на по-евтини имоти, сочат данни на имотния портал Rightmove. Жилищата на цена от 1 млн. паунда също така намират купувачи с 18 дни по-бързо спрямо 2019 г.

Британският пазар на недвижими имоти отбелязва силен ръст, след като блокадата забави трансакциите с няколко месеца. Търсенето е стимулирано и от временното намаляване на гербовия налог и продължаващите промени в начина на живот след пандемията.

Скъпите имоти извън Лондон се възползват най-много от промените. Продажбите на скъпи жилища са скочили с 244% в графство Норфолк, със 174% в Уилтшър и със 165% в крайбрежното графство Корнуол.

Още по темата
„Търсенето в по-високия ценови диапазон е обусловено предимно от външни събития“, казва Том Бил, ръководител на жилищните изследвания в консултантската компания Knight Frank. „Купувачите, които не са толкова ограничени от ипотечния пазар и негативните нагласи около заетостта и икономиката, успяват да осъществят желанието си за повече пространство“, допълва той.

В същото време продажбите на нови жилища в САЩ са регистрирали неочакван ръст за четвърти пореден месец през август, достигайки най-високото си ниво от близо 14 години, тъй като рекордно ниските лихви по ипотечните кредити продължават да привличат купувачи на пазара при все по-свиващо се предлагане, съобщава Bloomberg.

Покупките на нови еднофамилни жилища са нараснали с 4,8% до годишен темп от 1 млн. единици благодарение най-вече на силното търсене в южните щати. През юли те са се покачили с 14,7%, сочат ревизирани данни на правителството.

Средната продажна цена е намаляла на годишна основа до 312 800 долара, а броят на жилищата за продажба е достигнал почти тригодишно дъно. Средните очаквания на анкетирани от Bloomberg икономисти бяха за годишен темп от 890 хил. единици през август.

Данните са поредните, които показват възходящата инерция на жилищния пазар, стимулиран от ниските лихви и желанието за нови имоти по време на пандемията, която накара много американци да работят от вкъщи.

Същевременно е трудно да се прецени колко ще се задържи силното търсене предвид големия брой хора, които загубиха работата си и потенциалните бъдещи загуби на работни места без федерален пакет от фискални мерки за стимулиране на икономиката.

Годишният темп на продажбите през последните четири месеца е нараснал с над 77%, най-много за сравнимия период от 1980 г. насам.

Продажбите са се увеличили в две от четирите основни области, водени от Юга, най-голямата област, където покупките са скочили с 13,4%, достигайки най-високото си ниво от 2005 г. насам. Търсенето е нараснало и в североизточните щати.

Предлагането на нови жилища продължава да намалява. При запазване на настоящия темп на продажби ще са необходими 3,3 месеца за изчерпване на предлагането, най-кратката времева рамка от 1963 г. насам.

Още по темата

Спадът на средната продажна цена с 4,3% на годишна основа е отражение на продадените жилища. Миналия месец са били продадени 34 хил. имота на цена от 200 хил. долара до близо 300 хил. долара, най-много от 2020 г. насам. В същото време по-малко имоти в по-високия ценови диапазон са сменили собствеността си.

Броят на продадените имоти, чието строителство все още не е започнало, е скочил до 342 хил. единици през август, което също е най-високото ниво от 2006 г. насам и показва, че строителните компании ще бъдат заети през идните месеци.

Други данни също потвърждават високото търсене на недвижими имоти. Продажбите на съществуващи жилища са нараснали през август до най-бързия си темп от края на 2006 г. след рекордния скок през юли. Оптимизмът на компаниите за жилищно строителство също достигна исторически връх, отразявайки силните продажби към момента, перспективите пред търсенето и увеличения брой бъдещи купувачи.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Основателят на Uber тихомълком се превръща в имотен магнат