IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Свободните офис площи в Европа не растат от третото тримесечие на 2021 г.

Само 10,5% от подписаните наемни договори през първото тримесечие на тази година включват стимули за наемателите

21:34 | 01.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Paul Yeung/Bloomberg</em></p>

Снимка: Paul Yeung/Bloomberg

Средното ниво на свободните офис площи в Европа се е стабилизирало на 7,2% и не се е променило от третото тримесечие на миналата година. Това отчасти се дължи на недостига на новоизлезли площи и на оттеглянето от наематели на площи, които преди това са били открито предлагани на пазара, сочат данни на консултантската компания Savills.

Средното десетгодишно равнище на свободните площи на Стария континент е 7,8%.

В резултат на стабилизирането на свободните площи в централните бизнес квартали консултантската компания отбелязва спад на стимулите при подписване на нови наемни договори – от средно 11,1% от общите договорени наеми през четвъртото тримесечие на 2020 г. до 10,5% от договорените наеми през първото тримесечие на 2022 г.

Например, във Варшава периодите без наем са намалели с десет базисни пункта заради устойчивото търсене на офиси, но площите са ограничени в централните бизнес квартали в Берлин и Париж, като свободните площи там са съответно 2,7% и 2,9%.

„В бъдеще очакваме наемите на първокласни офиси да нараснат, като индексацията на наемните договори засилва натиска към повишение. Растящите строителни разходи подкрепят наемните нива за наличните площи, тъй като наемателите търсят по-висококачествени площи“, коментира Джорджия Ферис, анализатор на бизнес имотите в Европа в Savills.

„Към края на първото тримесечие без ограничения в много европейски градове търсенето е силно за висококачествени площи на първокласни локации с най-добрите удобства“, коментира Матю Фицджералд, директор на отдела за трансгранични наематели за Европа, Близкия изток и Африка (ЕМЕА) в Savills.

Наемателите все повече обмислят варианти за гъвкави площи наред с конвенционалните, съобщава консултантската компания. Вече не само бързоразвиващи се технологични компании, а и компании за финансови и професионални услуги увеличават гъвкавите си офис площи, за да привличат таланти на работното място и да осигуряват гъвкавост на съществуващите си портфейли с офиси.

„Както може да се очаква, устойчивостта бързо се превръща в ключова тема в търсенето на офиси през 2022 г. Наемателите се конкурират за най-добрите площи и това включва те да отговарят на високи екологични стандарти в резултат както на корпоративни изисквания, така и на искания от служителите“, казва Фицджералд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още