IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Администрацията на САЩ с извънредни мерки, за да се справи с тавана на дълга

В писмо с дата 4 март финансовият министър се обръща към Конгреса с молба да „увеличи установения със закон лимит на дълга колкото се може по-скоро“

12:10 | 05.03.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Финансовият министър на САЩ Стивън Манучин въведе в сила специални счетоводни мерки, чиято цел е да позволят страната да продължи да плаща задълженията си, без да преминава тавана на дълга. Новите извънредни разпоредби ще се прилагат до 5 юни, съобщава Bloomberg.

Таванът на американския дълг бе възстановен от 1 март, след като по-рано бе отменен от Конгреса. Въпреки това финансовото министерство може да използва т. нар. извънредни мерки, за да предотврати невъзможност за плащания по задължения. В понеделник Манучин е уведомил Конгреса, че ще използва подобни мерки, за да пренасочи средства от федералния държавен пенсионен фонд.

В писмо с дата 4 март финансовият министър се обръща към Конгреса с молба да „увеличи установения със закон лимит на дълга колкото се може по-скоро“.

Манучин може да удължи периода, в рамките на който средствата за пенсионния фонд да бъдат отклонявани, и след 5 юни, като в арсенала си той разполага и с други ходове, които позволят забавяне на неплатежоспособността след тази дата.

Конгресът обаче не бърза да предприеме действия, като се очаква законодателите да разгледат въпроса с наближаването на времето, когато министерството на финансите ще изчерпа възможностите си. По изчисления на надпартийната Бюджетна служба федералното правителство може да използва извънредни мерки до не по-късно от края на лятото или началото на есента.

Председателят на Бюджетната комисия в Камарата на представителите Джон Ярмут заяви миналата седмица, че не може да си представи увеличаване на тавана на дълга преди средата на април.

Федералното ограничение за това колко дълг може да вземат САЩ влиза в сила за първи път преди почти век, като целта тогава е да се улесни заемането на пари. Впоследствие обаче тази мярка се превръща във влиятелно политическо средство, което има възможността да оказва ефект на финансовите пазари, тъй като невъзможността за увеличаване на лимита може да доведе до неплатежоспособност по някои от задълженията на правителството.

Някои експерти настояват за отпадане на тавана на дълга, тъй като според тях споровете около него в Конгреса струват на данъкоплатците пари като увеличават икономическата несигурност. От друга страна привържениците му смятат, че използването му за договаряне на съкращения на разходите е в интерес на обществеността във времена на исторически високи нива на задлъжнялост на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:02 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още