IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дипломат: Тръмп обвърза помощ за Киев с разследване срещу Байдън 



Американският президент продължава да е под силен натиск заради украинската афера

08:48 | 23.10.19 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Управляващият посланик на САЩ в Киев Уилям Тейлър. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Управляващият посланик на САЩ в Киев Уилям Тейлър. Снимка: Ройтерс

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е подложен на все по-голям натиск в рамките на аферата с Украйна. Според управляващия посланик на САЩ в Киев Уилям Тейлър Тръмп е отказал американската военна помощ за Украйна, в крайна сметка за да навреди на политическия си опонент Джо Байдън. Това става ясно от встъпителното изявление на Тейлър на поверително изслушване в Сената на САЩ, публикувано във вторник от New York Times и Washington Post. Демократите вероятно ще използват изявленията на висшия дипломат като нови боеприпаси за предвидения процес по импийчмент на Тръмп.



Бил Тейлър, който е американски шарже д'афер в Киев, разказа как президентът Тръмп се е опитал да окаже натиск върху Украйна, за да разследва тя семейството на неговия опонент от Демократическата партия Джо Байдън с приближаването на президентските избори в САЩ през 2020 г. Дипломатът разказа, че Тръмп обвързал удовлетворяването на неговото искане с отпускането на помощ на Вашингтон за Киев.

Пред депутати от Камарата на представителите Тейлър е заявил още, че американският посланик в ЕС Гордън Съндланд му дал ясно да се разбере, че Тръмп обвързал деблокирането на американска военна помощ за Украйна с евентуално обявяване от Киев на започване на разследване срещу сина на Джо Байдън, който е бил член на административния съвет на украинска компания. 


„Господин Съндланд ми каза, че всичко е било свързано с едно такова съобщение, в това число и помощта", каза Тейлър. Неговите показания, съдържащи се в документ от 15 страници, бяха изцяло публикувани във Washington Post. „Посланик Съндланд каза, че е говорил с украинския президент Володимир Зеленски и му е казал, че въпреки че не става дума за нещо в замяна, ако той не изясни публично нещата, то ние ще се озовем в задънена улица", каза Тейлър. Той поясни, че под "задънена улица" е разбрал, че Украйна няма да получи военната помощ, от която се нуждае.

В своето изявление от 15 страници Тейлър пише, че след завръщането си в Киев е открил "объркваща и необичайна" конструкция, в която политиката на САЩ по отношение на Украйна се провежда по два паралелни канала: редовен и "силно нередовен". Част от последните са били личният адвокат на Тръмп Руди Джулиани и посланикът на САЩ в ЕС Съндланд.

Самият Съндланд бе дарил 1 млн. долара на екипа на Тръмп и след това стана посланик. Тейлър, от друга страна, е много уважаван дипломат от кариерата и ветеран от Виетнам. В изявлението си пред Камарата на представителите той даде да се разбере, че е загрижен за доброто на Съединените щати и Украйна - и че партийно-политическите интриги в дипломацията нямат място в убежденията му.


В предишни изслушвания по аферата в Украйна станаха публични текстови съобщения между Тейлър и Съндланд. В едно от тях Тейлър пише на 8 септември, че е „лудост“ да се откаже военна помощ за целите на изборите, което ще бъде от полза за Русия и ще застраши живота на украинците. Във вторник Тейлър подчерта, че застава зад тази оценка.

Съндланд се е опитал да разясни на Тейлър логиката на бизнесмена Тръмп. „Когато един бизнесмен е напът да подпише чек на някого, който му дължи нещо, този бизнесмен иска от този човек да му плати, преди да подпише чека", е казал Съндланд на Тейлър.

Тейлър е заявил, че на 18 юли е научил, че близо 400 милиона долара военна помощ ще бъдат задържани по заповед на Тръмп - тогава той не е знаел причината. На 8 септември Съндланд му е казал, че Зеленски се е съгласил да направи публично изявление в интервю за американския телевизионен оператор CNN. На 11 септември Тейлър е научил, че военната помощ е била възобновена. Той категорично е посъветвал Зеленски да се въздържа от планираното интервю за CNN.


Говорителката на Тръмп нарече всичко това координирана кампания за оклеветяване, а Тръмп засега не е реагирал директно на изказванията на Тейлър.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:02 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 2
Sokratus
преди 4 години
Май ще четем в учебниците по история някой ден за UkraineGate, както сега четем за WaterGate!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още