IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джо Байдън: Чакахме твърде дълго за действия за климата

Климатичните промени са заплаха за националната сигурност, предупреждава новият американски президент

12:26 | 28.01.21 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Чакахме твърде дълго, преди да се захванем с климатичните промени, заяви американският президент Джо Байдън по време на брифинг в Белия дом, пише Ройтерс. Преди това той подписа пакет от законодателни предложения в съзвучие с предизборните му обещания за опазване на околната среда.

Сред тях е например мораториум върху сондажи за петрол и природен газ във федерални площи. Новият американски президент поиска и отпадане на субсидиите, които отпуска държавата за изкопаемите горива. 

Засега не е ясно кои точно субсидии ще бъдат ограничени, като част от данъчните облекчения, които ползва индустрията например, се одобряват от Конгреса. Самият Байдън посочи, че ще поиска от конгресмените да спрат 40-те млрд. долара субсидии за изкопаемите горива чрез закони.

Целта е електроенергийният сектор да бъде безвъглероден до 2035 година.

Според Байдън климатичните промени застрашават националната сигурност с интензивните бури, горските пожари, наводненията и засушаването, както и замърсяването на въздуха от изгарянето на изкопаемите горива. "Време е да действаме", категоричен е президентът.

По негови думи има пълната подкрепа на своите министри да постави опасенията за климатичните промени в центъра на политиката за национална сигурност на САЩ и на външната политика на страната. За Байдън изграждането на модерна и устойчива, обвързана с климата инфраструктура, както и чиста енергетика ще създаде милиони работни места за високоплатени служители.

"Когато мисля за климатичните промени и отговора на тях, мисля за работни места", отбеляза още Джо Байдън.

Тези позиции на новия американски президент се посрещат с одобрение от международните лидери и еколозите в САЩ, но петролните гиганти са на друго мнение, отбелязва Ройтерс. За тях тези предложения ще костват милиони работни места и милиарди приходи за американската икономика, която все още не се е съвзела от пандемията от коронавируса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 8
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Я, говорещия налъм нещо се опитал да каже??Нещо ново в бултаймс ли си чел и нямаш търпение да изсипеш тук?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 4
дядя Вова
преди 3 години
Е не знаеш ли?НИЕ сме на всеки километър - от тук до края на света...вато тролска.Въобще, прочитайки ти излиянията - приемай го за комплимент.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 6
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Кои сте вие, дето им желаеТЕ успех? Шизофрения?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 6
michaelis23
преди 3 години
успех им жеаем, Тромбона същото им пожела ... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още