IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow изтрива близо 300 пункта в началото на новата сесия*

Междувременно доходността по американските държавни ценни книжа намалява, но остава висоха

17:37 | 26.02.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Mark Kauzlarich/Bloomberg</em></p>

Снимка: Mark Kauzlarich/Bloomberg

Водещите американски индекси започват борсовата сесия в петък със спадове, тъй като Wall Street не може да се отърси от страховете за ръста на доходността по облигациите, съобщава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average изтрива близо 300 пункта (1%). Широкият измерител S&P 500 се понижава с 0,4%, а технологичният бенчмарк Nasdaq Composite – с 0,2%. Акциите на големите технологични компании за момента поскъпват. Тези на Alphabet и Amazon прибавят по около 0,3%, а на Apple и Microsoft по над процент.

Търговията се извършва на фона на данните от индекса за частното потребление, който Федералният резерв следи, които показват признаци за потисната инфлация. Бенчмаркът е нараснал с 0,3% за януари на месечна база, но само с 1,5% нагоре на годишна.

Междувременно доходността по американските държавни ценни книжа намалява, но остава висоха. По 10-годишните облигации тя е 1,494%, след като достигна над 1,6% в четвъртък, а по 30-годишните – 2,233%.

Доларовият индекс на свой ред расте с близо половин процент до 90,65 долара.

Растящата доходност по държавните облигации притесни инвеститорите и донесе спадове в цената на акциите на компаниите, които традиционно заемат повече. За седмицата S&P 500 се понижава с 2%, а Dow – с 0,3%. Значително по-голям е спадът при Nasdaq, който губи 5%.

В петък на стоковите пазари цената на петрола намалява. Фючърсите върху американския сорт WTI поевтиняват с 1,8% до 62,38 долара за барел, а тези върху международния бенчмарк Брент – с 1% до 66,17 долара за барел.

Златото също губи от стойността си близо 2% до 1739,30 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 17:15 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:20 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още