IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow започва декември с ръст от близо 300 пункта*

Фючърсите върху двата водещи сорта петрол Брент и West Texas Intermediate поскъпват с по 2,7%

17:40 | 01.12.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Водещите индекси на американската фондова борса започват първата сесия от новия месец с ръстове, подкрепени от отварянето на икономиките и енергийния сектор, съобщава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average прибавя близо 300 пункта (0,9%) към стойността си. От своя страна широкият измерител S&P 500 и технологичният бенчмарк Nasdaq Composite напредват с по 1,3%.

Ръстовете са налице след поредния ден на разпродажби във вторник, предизвикани от страховете за възстановяването заради новия щам омикрон и намеците на Федералния резерв, че може да промени по-рано от планираното паричната си политика.

Доходността по американските държавни ценни книжа също расте осезаемо. Тази по 10-годишните облигации отново е само на крачка от прага от 1,5% на ниво от 1,485%. При 30-годишните облигации доходността стига 1,833%.

При енергийните акции също има засилена активност на фона на поскъпването на петрола. Книжата на Occidental Petroleum увеличават цената си с 1,9%, а тези на Baker Hughes с 2,4%.

Фючърсите върху двата водещи сорта петрол Брент и West Texas Intermediate поскъпват с по 2,7% до съответно 71,09 долара за барел и 67,97 долара за барел.

Златото на свой ред също поскъпва с над 0,7% до 1789,7 долара за тройунция.

При търговците на дребно също има поскъпване на книжата в началото на сесията. Тези на Gap прибавят 5,1% към цената си, на Ralph Lauren 5%, а на PVH 5,4%. В туристическия сектор акциите на Carnival поскъпват с 3,3%, а на Norwegian с 3,5%.

Търговията днес е значително по-оптимистична от тази във вторник, когато Dow се раздели с над 650 пункта, S&P 500 с 1,9%, а Nasdaq с 1,6%. Индексът на компаниите с по-малка пазарна капитализация Russell 2000 пък се понижи също с 1,9%.

„Нашето усещане е, че скорошната разпродажба е дългосрочна възможност за покупка“, посочва стратегът на Wolfe Research Крис Сенйек. Той обаче отбелязва, че инвеститорите все пак може би биха искали да изчакат до срещата на Федералния резерв по паричната политика на 15 декември.

Управителят Джером Пауъл разтърси пазарите във вторник, след като заяви, че централната банка може би ще ускори темпа на ограничаване на програмата си за покупка на облигации.

„На този етап икономиката е много силна и инфлационният натиск е висок и затова е подходящо, според мен, да обмислим да предприемем ограничаването на нашите покупки на активи… може би с няколко месеца по-рано“, отбеляза Пауъл.

Основните индекси изпратиха няколко волатилни сесии, започвайки от петък, когато Dow отбеляза най-лошия си ден от октомври 2020 г. насам. Акциите се възстановиха в понеделник, но само за да поемат отново надолу във вторник.

Въпреки всичко водещите индекси са със стабилни ръстове за годината. Dow е нагоре с 12,7%, а S&P 500 с 21,6%. При Nasdaq ръстът е от 20,6%.

* Информацията е актуална към 17 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още