IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Страховете за икономическото развитие натежават на индексите на Wall Street*

Dow започва седмицата със спад от над 130 пункта

17:51 | 16.08.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Водещите американски индекси започнаха борсовата сесия в понеделник със спадове на фона на страховете за забавянето на икономическия растеж заради делта варианта на коронавируса, съобщава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow се понижава с над 130 пункта (0,4%). Една от най-зле представящите се компании е Boeing с понижение в цената от 2,4%. От своя страна широкият измерител S&P 500 се понижава с 0,6%, а технологичният Nasdaq Composite – с близо 1,3%.

Данни показаха, че китайската икономическа активност се свива повече от очакваното. Продажбите на дребно в страната са се свили с 8,5% през юли на годишна основа, което обаче е под прогнозата за 11,5% на икономисти, анкетирани от Ройтерс. Онлайн продажбите растат само с 4,4% за месеца. В индустриалния сектор производството расте с 6,4%, което също е под очакваните 7,8%.

Цената на акциите на компании, свързани с възстановяването на икономиката, се понижава, като към тях се присъединява и финансовият сектор. Книжата на Norwegian Cruise Line изтриват над 1,7% от стойността си, а тези на JPMorgan Chase поевтиняват с близо 0,9%.

Цените на петрола също продължават движението си в посока надолу. Фючърсите върху американския сорт West Texas Intermediate (WTI) поевтиняват с близо 3% до 66,4 долара за барел. От своя страна международният бенчмарк Брент се разделя с 2,7% от своята стойност, като цената му се понижава до 68,69 долара за барел.

В понеделник акциите на Tesla също отстъпват от цената си, след като стана ясно, че американските власти обяви, (е започва разследване на системата Autopilot в стотици хиляди автомобили на компанията. Книжата отписват 4,8%.

Тези на производителя на ваксина срещу коронавируса Moderna, които поскъпнаха от началото на годината с над 239%, се разделят в понеделник с близо 10%.

Американските акции отразяват и нарастващата подкрепа във Федералния резерв за обявяване на мерки за ограничаване на покупките на облигации през септември и преминаване и прилагането им през следващите месеци.

Доходността по 10-одишните американски държавни ценни книжа падна под нивото от 1,25% в понеделник, достигайки 1,238%.

Доларовият индекс, който измерва силата на щатските пари спрямо кошница конкурентни валути, се покачва леко с 0,1% до 92,6 пункта.

Водещите индекси отчетоха поредица нови рекорди през по-голямата част от миналия месец благодарение на силния сезон на отчетите. От началото на годината S&P 500 отбелязва 48 рекордни сесии от 155 търговски дни – или 31% от времето. Това е и най-честото затваряне с рекордно представяне от 50-те насам.

През миналия сезон на отчетите 87% от компаниите в S&P 500 отчитат по-голяма от очакваното положителна печалба за акция за второто календарно тримесечие, показват данни на FactSet. Ако този процент се задържи, той ще е най-големият, откакто компанията започва да проследява тази метрика през 2008 г.

*Информацията е актуална към 17:20 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:08 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още