IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп: Аз, а не губернаторите, решавам кога да отворя икономиката

Същевременно той обяви, че ОПЕК+ се стреми да намали добивите си с 20 млн. барела на ден

20:11 | 13.04.20 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Kevin Dietsch/UPI/Bloomberg</em></p>

Снимка: Kevin Dietsch/UPI/Bloomberg

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че той решава кога да отвори отново икономиката на страната, а не щатските губернатори, предаде Bloomberg.

„Решението е на Президента, и то по много основателни причини. Предвид казаното, aдминистрацията и аз работим в тясно сътрудничество с Губернаторите, и това ще продължи. Скоро ще бъде взето решение от мен, заедно с Губернаторите и участието на други!", написа Тръмп в Twitter.

Той не уточнява как е стигнал до заключението си. Администрацията на Тръмп издаде насоки на 16 март, като препоръча на американците да се изолират един от друг, за да ограничат разпространението на вируса, дни след като много губернатори, общински лидери, фирми и семейства приеха самите практики.
 

В САЩ работят само аптеките и магазините за стоки от първа необходимост, а ресторантите и кафенетата приемат само поръчки за доставка. Спортните зали, магазините за дрехи, спа центровете, кината и театрите са затворени.

 

Не е ясно дали страната ще се съобрази, ако Тръмп поиска хората да се върнат на работа и в училище, особено ако огнището още не е отшумяло.

Тръмп пояснява, че ще вземе решение „скоро" за повторно отваряне, „съвместно с губернаторите и с приноса на други лица". Той заяви през миналата седмица, че планира да назначи във вторник група от лекари и бизнесмени, които да го съветват за възстановяването на американската икономика след избухването на вируса.

Но отношенията на президента с губернаторите по време на епидемията са сложни и често трънливи. Той настоя, че губернаторите, а не федералното правителство, носят основната отговорност за снабдяването на техните болници и противопоставянето на коронавируса. И отказа да критикува губернаторите, които отказаха да издават заповеди „да си стоиш у дома“ на своите граждани, за да ограничат разпространението на вируса.

„Имаме нещо, наречено Конституция, което аз ценя, номер едно“, каза Тръмп на 4 април, когато бе попитан за реакцията на тези губернатори, всички от които са републиканци. „Номер две, онези губернатори - знам всеки един от тях - вършат чудесна работа. Те са много, много успешни в това, което правят. И както знаете, искам губернаторите да управляват нещата“.

Редица губернатори обаче се оплакват, че са били принудени да наддават с пари срещу Федералната агенция за управление на извънредни ситуации за доставки, а губернатори демократи, които са критикували реакцията на федералното правителство, са предизвикали гнева на Тръмп, търпейки лични обиди и критики в Twitter и в ежедневните му пресконференции.

Същевременно Тръмп заяви още, че групата на петролните производители ОПЕК+ се стреми да намали добивите си с 20 милиона барела на ден, удвоявайки официално договорените 10 млн. барела, предаде Ройтерс.

„След като участвах в преговорите, меко казано, представителите на ОПЕК+ искат да намалят производството си с 20 млн. барела на ден, а не с 10 млн. барела, както официално се отчита", написа Тръмп в Туитър.

"Ако се случи нещо близко до това, и Светът се завърне към бизнеса след бедствието Covid 19, енергийната индустрия отново ще бъде силна далеч по-бързо, отколкото се очакваше досега. Благодаря на всички, които работиха с мен по възстановяването на този много голям бизнес, по-специално на Русия и Саудитска Арабия", допълни той.

Разсъжденията му са факт, след като в неделя групата, състояща се от Организацията на страните износители на петрол, Русия и други страни, заяви, че се е съгласила да намали производството с 9,7 милиона барела на ден през месеците май и юни.

Междувременно министърът на енергетиката на Саудитска Арабия принц Абдулазиз бин Салман заяви, че Рияд е подготвен за по-голямо намаление на производството на петрол през юни, ако е необходимо това и ако другите производители декларират подобни мерки.

Той разкри също така , че група на най-развитите държави в света Г-20 се е съгласила да намали доставките с общо 3,7 млн. барела на ден.

Принц Абдулазиз изчисли, че общите съкращения, споделени между ОПЕК и нейните съюзници ("ОПЕК +"), страните членки на Г-20 и покупките на петрол за попълване на стратегическите резерви с около 200 млн. барела през следващите няколко месеца ще възлязат на 19,5 млн. барела дневно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 1
michaelis23
преди 3 години
прайлно, за тия дет не моат четат измежду редовете Тромпета ги поздравява с песента на тия дет му напрайха цирка със заразата : "Почешете коня за гривата" .... Искаха да му сложат прът в колелата за изборите е ок сложиха му, е са обаче и те нема моат праат пари .... щот мноо "зарази и вирОси" бродат из улиците .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 0
kane
преди 3 години
Да е.а долно същество неземно...Ето какво прочетох днеска за него от един старец който помни кенеди речите още... " Републиката умира пред празните очи на един празен човек"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 2
RSG
преди 3 години
Абе яко са зле всичките, няма мозък само Конграчулейшънс. След дъжд качулка. Единствения който се усети е Бил Гейтс, трябва да му се признае въпреки че недолюбван микрософт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 2
zelka007
преди 3 години
по-добре не пиши на ингилизки ... :))) ... разправяй че го знаеш , ние ще верваме ...към предишният ти списък , да добавяш и илон мъск , ще е по-завършен ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 6
ing5rov
преди 3 години
Du you speek bulgarian ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 6
Skyline7
преди 3 години
Agree with nkavrakov1982
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 4
ing5rov
преди 3 години
Да вземе да арестува Бил Гейтс и Сорос ... присъди от по хиляда години ще са им малко !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 6
nkavrakov1982
преди 3 години
Това е президент, всичко останало са само имитации.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още