IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп уволни двама служители, свидетелствали срещу него в процеса по импийчмънт

Александър Виндман и Гордън Сандланд бяха ключови свидетели в разследването на Камарата на представителите през миналата година

11:05 | 08.02.20 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Al Drago/Bloomberg</em></p>

Снимка: Al Drago/Bloomberg

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп уволни двама свидетели в процеса по импийчмънт срещу него – подполковник Александър Виндман от сухопътните сили и посланик Гордън Сандланд, предава Ройтерс.

Два дни след като Тръмп беше оправдан от контролирания от републиканците Сенат по обвинения, че е опитал да подложи на натиск Украйна да разследва политически опонент, Виндман, който е главен експерт по източноевропейската страна в Националния съвет за сигурност към Белия дом, е бил изведен от сграда, съобщи адвокатът му.

„Виндман беше помолен да напусне, защото казва истината“, допълни адвокатът му Дейвид Пресман.

Няколко часа по-късно Сандланд съобщи, че е бил уволнен от поста си на американски посланик в Европейския съюз.
Виндман и Сандланд бяха ключови свидетели по време на процеса по импийчмънт в контролираната от демократите Камара на представителите миналата година.

Братът близнак на Виндман, Евгений, който работел като юрист в Националния съвет за сигурност, също е бил изведен от Белия дом, съобщи Михаел Волков, който представляваше Виндман, когато той свидетелства в процеса по импийчмънт.

Тръмп заяви, че все още е гневен на демократите и на представители на правителството, замесени в разследването срещу него, въпреки че беше оправдан в сряда. „Не съм доволен от него. Смятате ли, че трябва да съм доволен?“, запита той във връзка с Виндман в петък.

Александър Виндман даде показания пред Долната камара на Конгреса през ноември и заяви, че не е могъл да повярва, когато слушал на 25 юли телефонния разговор между Тръмп и украинския президент Володимир Зеленски, който се озова в центъра на разследването.

Сандланд, който е заможен дарител на Републиканската партия и хотелиер от Орегон, назначен за американски посланик в Европейския съюз, също свидетелства срещу Тръмп и обяви, че е изпълнявал нареждания на президента, когато оказал натиск върху украински представители да проведат исканите от него разследвания.

Двегодишният мандат на Виндман в Белия дом трябваше да приключи през юли. Говорител на армията заяви, че двамата братя са получили нови назначения във въоръжените сили, но отказа да разкрие повече информация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:12 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 3
крас
преди 4 години
НОРМАЛНО ПОВЕДЕНИЕ ПОРОДЕНО ОТ ЧУВСТВОТО НА СТРАХ И НЕСИГУРНОСТ ПОРОДЕНО ОТ ПОКАЗНОТО УБИЙСТВО НА ЕКИПА МУ ОСЪЩЕСТВИЛ ЛИКВИДИРАНЕТО НА ИРАНСКИЯ ГЕНЕРАЛ КАСЕМ СУЛЕЙМАНИ. На 28.01.2020 година в Афганистан бе свален военния самолет изпълняващ ролята на команден център за насочване на дроновете с които бяха убити и Бен Ладен и ген Сулеймани. Загинаха всички офицери на ЦРУ в т.ч. и ръководителят на операцията срещу КАСЕМ СУЛЕЙМАНИ офицера от ЦРУ Майкъл Д'Андреа (Michael DAndrea)ТРЪМП Е В ШОК не толкова от случилото се с Майкъл Д'Андреа и екипа му , колкото от факта, че носи в джоба си смъртната присъда която персите издадоха на него и семейството му. С ИРАН НЕМА ЛАБАВО. Имат пълната подкрепа на ДЕМОКРАТИТЕ и разбира се на съмнителни лица като тези които Тръмп отстрани. За обещаните от Иран 80 мил. долара не само ще го продадат, но и очистят. Да не говорим за КИТАЙ при когото ТЪРГОВСКАТА война прерасна в БАКТЕРИОЛОГИЧНА. В момента Китай е в състояние на въведено военно положение!!Ответният удар на ПОДНЕБЕСНАТА ИМПЕРИЯ срещу САЩ ще е унищожителен. ИСТИНСКО ЧУДО ЩЕ Е АКО ТРЪМП СТИГНЕ ЖИВ ДО ИЗБОРИ.Отстрела на президенти в тази страна се е превърнало в национален спорт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
ivan.kostov.39
преди 4 години
Ми да беше ги повишил....... Аз ако бях, щях да ги повиша, ама и за туй не съм президент. То и ти си като мене май? :))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 2
kane
преди 4 години
Има достойни хора за които истината и службата към държавата са над всичко!...и не коленичат пред пре крачващите закона "избрани" с малцинство и отстранени от власт!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 6
Бидонойл
преди 4 години
Злобарско отмъщение на дъpт кoмплeкcар. При това страхливо, понеже явно ще преназначават хората на други постове, за да не ги съдят. По-интересно е колко станаха бившите му сътрудници, които се обърнаха срещу него? Тази администрация очевидно ще постави рекорди за най-голямо текучество. Което говори достатъчно за управленския стил на стария кoзeл.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
Императорът
преди 4 години
Много ясно - вън изменниците. И - ного интересно - защо не чухме и дума за резултатът от разследванията срещу демократическите *** и действията им в украйна? Ако са невинни - тогава защо се мълчи? Ако са виновни - също - защо се мълчи? Дали няма замесени и ного републиканци в тия далавери? Дали те не са обещали на президентът подкрепя в Сенатът срещу неговото мълчание?Ако го бяха импийчнали - тогава щеше да стане голям панаир - мисля, че цялата политическа висша прослойка щеше да бъде опозорена !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още