IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

24 страни членки на ЕС протестираха срещу заплахите на Тръмп за "Северен поток"

Отношенията на американския президент с европейските страни достигнаха ново дъно след наложените обхватни мита и оттеглянето от споразумения

21:59 | 14.08.20 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

24 страни членки на ЕС се оплакаха пред Държавния департамент на САЩ тази седмица заради експанзивното използване на санкции от президента Доналд Тръмп, за да помогне за постигането на целите на американската външна политика, съобщи европейски дипломат, запознат с комуникацията и цитиран от Bloomberg.

Посланието, което не е подкрепено само от три страни членки на блока, е било предадено в сряда, съобщава дипломатът, пожелал да остане анонимен, защото кореспонденцията не е оповестена публично.

Демаршът се основава на комюнике от 17 юли на върховния представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел, в което той осъжда тактиката на сплашване на САЩ. Борел посочва конкретно санкциите на Тръмп, целящи спиране на строителството на газопровода „Северен поток“ 2, който трябва да свързва Русия и Германия.

„Нашите действия целят ограничаване на зловредната дейност на Русия“, се казва в съобщение по имейл на говорител на Държавния департамент. „Продължаваме да работим с нашите европейски партньори, за да кажем ясно, че Северен поток 2 позволява на Русия да използва енергийните си доставки като политическо оръжие в Европа и подкопава сигурността на Украйна“, допълва той.

Отношенията между САЩ и ЕС и по-специално Германия, достигнаха ново дъно, след като Тръмп наложи на трансатлантическите си съюзници обхватни мита и се оттегли от многостранни споразумения като Парижкото климатично споразумение и иранското ядрено споразумение. Тръмп обяви също планове за изтегляне на около 12 хил. военни от Германия миналия месец, като заяви, че правителството на канцлера Ангела Меркел е „нарушител“ по разходите за отбрана.

„Незаконни“ санкции

„Имаше неофициален контакт, към който страните членки на ЕС можеха да се присъединят доброволно“, заяви пред репортери говорителката на съюза Набила Масрали в отговор на въпрос за оплакването. Тя допълни, че заплахите на САЩ за санкции срещу европейски компании са „част от по-широка, тревожна тенденция“.

Газопроводът „Северен поток“ 2 става централна точка на напрежение между Меркел и Тръмп, който заяви, че проектът носи „милиарди“ на Русия. Меркел нарече новите санкции срещу газопровода незаконни. Но сред страните членки все още няма консенсус за „Северен поток“, а страни като Полша осъждат газопровода, тъй като заобикаля Източна Европа и засилва зависимостта на блока от руска енергия.

Миналата седмица сенатори от Републиканската партия засилиха напрежението с писмо, в което предупредиха, че германско пристанище на Балтийско море може да бъде изправено пред „съкрушителни правни и икономически“ санкции, ако продължава да участва в завършването на газопровода. Пристанище Мукран, което се намира в избирателния район на Меркел, е снабдителна база на 1200-километровия подводен газопровод.

Германският външен министър Хайко Маас заяви тази седмица, че страните членки на ЕС ще обсъдят до каква степен санкциите нарушават международното право. Той повтори осъждането си на американските заплахи.

„Нито една страна няма право да диктува енергийната политика на Европа със заплахи и това няма да проработи“, каза Маас пред репортери в понеделник в присъствието на руския външен министър Сергей Лавров по време на еднодневна визита в Москва.

Всички участници в „Северен поток“ 2 ще се стремят да завършат газовата връзка, каза Лавров на брифинга. „Има причини да смятаме, че това ще се случи в близко бъдеще“, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 0
khao
преди 3 години
до колкото знам и ние не сме го осиновили, но му плащахме тройни цени.... ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 2
Императорът
преди 3 години
Доколкото знам Газпром не е осиновил Украйна и не е длъжен да и плаща издръжка. Щом САЩ са толкова загрижени, нека крадеца Байдън да върне на Украйна 140-те милиарда, които задигна от нея. А ако полските пияни *** ще са *** на САЩ и ще саботират европейските политики: вън от ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 0
Oбичам България
преди 3 години
Много лесно. Първо, няма да има транзит от там и печалба за украинците. Второ, Украйна иска да влезе в ЕС, Русия казва - влезе ли Украйна в ЕС няма да има газ за вас. Русия може да е "присъединила" част от Донбас, но няма да позволи Украйна в НАТО и ЕС. Няма ползва от силна Украйна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 6
julian12
преди 3 години
Как точно подкопава сигурността в Украйна?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още