Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

Емисиите метан от петролния сектор - ключови за климатичните цели

Улавянето на метан не е толкова скъпо, защото стойността му е по-висока от разходите по улавянето

Емисиите метан от петролния сектор - ключови за климатичните цели

Снимка: Bloomberg LP

Едно от големите предизвикателства за петролната и газовата индустрия е намаляването на емисиите метан, пише в доклад Международната агенция за енергетика (МАЕ). Това е едно от най-ефективните и рентабилни действия по отношение на климатичните цели, които могат да предприемат правителствата по света.

Метанът е един от опасните за атмосферата газове, макар че има много по-кратък живот спрямо въглеродния диоксид - 12 години, спрямо векове за СО2. По тази причина и той не привлича толкова вниманието, но намаляването на емисиите метан от енергийния сектор може да помогне да бъдат избегнати най-сериозните влияния върху околната среда от човешката дейност.

По оценка на МАЕ петролният и газовият сектор са емитирали около 72 мегатона метан през 2020 година, което се равнява на около 2,1 гигатона въглероден диоксид. За сравнение през 2018 година и 2019 година емисиите са били по 80 мегатона.

Според плана за устойчиво развитие на МАЕ до 2025 година емисиите метан трябва да намалеят до 44 мегатона, а през 2030 година - до 21 мегатона.

Още по темата

Това намаление е напълно реално и то без съществени разходи, тъй като стойността на уловения метан е по-голяма от разходите по тази дейност, пишат още от Агенцията. В повечето случаи уловеният газ може лесно да бъде реализиран на пазара.

В някои случаи обаче може да е необходимо да бъде изградена нова инфраструктура - тръбопроводи или съоръжения за втечняване. Точният дял на емисиите, които могат да бъдат избегнати без разходи, ще варира спрямо различните години и региони.

Ключовата променлива е цената на газа. Цените на природния газ се понижиха заради ограниченото търсене през 2020 година. Но те ще се повишат отново, прогнозира още МАЕ. Реално ръст на цените на газа се наблюдава още в първите дни на 2021 година на фона на студеното време, обхванало части от Европа и Азия.

През последната година много компании съобщиха за усилия да намалят емисиите метан на доброволна база. Тези усилия на индустрията обаче трябва да получат подкрепата на правителствата и регулациите, за да бъдат премахнати пречките.

От МАЕ посочват, че всяка компания взима решение за инвестициите си съобразно възможните печалби. Така, дори и намалението на метана да е икономически изгодно, бизнесът може да избере друг проект с по-висока възвръщаемост.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Суровини
Цените на петрола паднаха с повече от 1 долар във вторник