IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МАЕ: Развиващите се страни могат да изгубят до 85% от приходите от петрoл и газ

Подобен развой ще има сериозни последици в социално и икономическо отношения, предупреждават двете организации

21:30 | 16.03.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Приходите от петрол и газ за развиващите се страни ще паднат с 50% до 85% през тази година, ако настоящите пазарни условия се запазят, казаха представителите на Международната агенция по енергетика (МАЕ) и Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) в рядко съвместно изявление в понеделник, позовавайки се на неотдавнашен анализ на МАЕ. 

Това вероятно ще има „големи социални и икономически последици“, по-специално за разходите на публичния сектор в жизненоважни области като здравеопазване и образование, споделят ръководителят на МАЕ Фатих Бирол и генералният секретар на ОПЕК Мохамед Баркиндо.

Цените на петрола паднаха под 30 долара за барел в понеделник, тъй като глобалното разпространение на коронавируса придобива все по-застрашителни мащаби, което доведе до блокиране на редица производства, докато нарастват опасенията, че глобалната икономика се насочва към рецесия.

Ценовият крах на петролните пазари беше породено от разпадането на съюз между ОПЕК и съюзниците ѝ, ръководени от Русия.

В изявлението на МАЕ и ОПЕК не се споменават изрично Саудитска Арабия и Русия, които започнаха ценова война за пазарен дял.

Двете организации призоваха за стабилност на пазара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:40 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още