IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Надеждите за стимули възстановяват цената на петрола

И двата водещи бенчмарка прибавят по над 7,5% към стойността заради възможността за координирани действия от правителствата и централните банки

08:40 | 10.03.20 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Getty</p>

Снимка: Getty

Цената на петрола се възстановява във вторник с над 7%, след като записа най-голямото си еднодневно понижение от близо 30 г. насам. Инвеститорите бяха обнадеждени от възможността за икономически стимули въпреки ценовата война между водещите производители Саудитска Арабия и Русия.

В понеделник американският президент Доналд Тръмп заяви, че ще предприеме „големи“ стъпки за подсилване на американската икономика срещу въздействието от коронавирусната епидемия. Държавният глава обеща да обсъди въпроса за намаляване на данъчната тежест върху възнагражденията с републиканците в Конгреса по-късно днес.

На този фон минути след 8 ч. българско време цената на международния бенчмарк Брент поскъпва с 8,06% до 37,13 долара за барел. Американският лек суров петрол WTI пък прибавя 7,6% към стойността си до 33,49 долара за барел.

И двата сорта поевтиняха с 25% в понеделник, достигайки до най-ниската си стойност от февруари 2016 г. насам, и записвайки най-значителния си еднодневен спад в цената от 17 януари 1991 г. насам.

Търгуваните обеми с доставка през следващия месец и за двата бенчмарка удариха рекордни стойности предходната сесия, след като в края на миналата седмица стана ясно, че тригодишното споразумение между страните от ОПЕК и техните съюзници едва ли ще продължи след март.

„Нищо не е по-важно за възстановяването на доверието от това правителството да изглежда спокойно и контролиращо ситуацията“, посочва Джефри Хали, старши пазарен анализатор на OANDА.

Акциите в азиатско-тихоокеанския регион също отбелязват възстановяване към този час, а доходността по държавните ценни книжа се възстановява от историческите си дъна заради надеждите за координирани стимули от централните банки и правителства.

Цената на петрола бе подкрепена и от надеждите за възможно понижение на американския добив, въпреки че ръстовете може да се окажат временни, тъй като търсенето на „черно злато“ продължава да е засегнато от икономическите ефекти на коронавирусната епидемия, смятат анализатори.

„Сегашното рали на петрола най-вероятно ще е краткотрайно, тъй като двигателите както за снабдяването, така и за търсенето ще останат на меча територия поне засега“, посочва Едуард Моя, старши пазарен анализатор за OANDA.

Саудитска Арабия планира да увеличи добива на суров петрол над 10 млн. барела на ден през април от 9,7 млн. барела през последните месеци, като паралелно с това намали цените за износ, за да насърчи търсенето.

Вчера стана ясно и че руската „Роснефт“ също планира увеличение на добива от началото на следващия месец, като е възможно скокът да е също с около 300 000 барела дневно. Властите в Москва също така увериха, че биха могли да се справят с ефектите от ниските цени на суровината до десет години.

„Саудитците и други произовдители от Близкия изток имат своите бюджетни ограничения, Русия умира за кеш и границата за печалба за… шистовия петрол трябва да е около 50 долара за барел. Така че динамиката на всички тези фактори, взети заедно, ще означава, че ще се стигне до споразумение в някакъв момент“, посочва Джоната Барат, главен инвестиционен директор на Probis Group.

По отношение на търсенето Международната агенция по енергетика съобщи, че очаква то да се свие през 2020 г. за първи път от 2009 г. насам.

На този фон към 8:30 ч. българско време цената на златото поевтинява по-осезаемо с 1,12% до 1675,70 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 4 години
Доналд да помогне - да организира световна среща на производителите на слуз - да поканят и частните компании - всички заедно да вземат мерки за урегулиране на търсене и предлагане, защото от заядливост и лакомство ще горнат всички и то здраво.Доналдът първо да позабрише го вната, дето размаза връз бизнеса на Газпром и Роснефт, щото едва ли ше намери съпричастност от руснаците. И на тях може да им е писнало и нищо чудно в момента да наблюдаваме в полето на нефтения бизнес лудият Иван - характерна маневра на екипажите на руските ядрени подводници, когато им омръзне некоя американска такава да им се влачи зад гъ за и да се прави на ловец - без никакви подготвителни маневри, на скорост обръщат на 180 градуса и тръгват фронтално насреща. При 100% от случаите преследвачът пълни гащите и се спасява...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 4 години
... въпреки ценовата война между водещите производители Саудитска Арабия и Русия.Няма ценова война между СА и Русия! Просто няма споразумение за ограничаване на добива... Цената на нефта се срина заради паниката около коронавируса и спирането на световната фабрика...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 9
Императорът
преди 4 години
Наглите Говедорес твърде дълго се възползваха от доброволните ограничения на ОПЕК + и заслужават масови шистакаджийски фалити заради това. Те защо не се присъединят към? Всички производители на слуз трябва да създадат общ механизъм за регулация на цените, всеки поемайки част от тежестта... защото ако ценовата война продължи, ного от тях накрая ще бъдат ного мъртви. Вярно е, че потреблението на слуз расте, но не толкова бърже, колкото ще скочи добивът, ако арапите и руснаците решат да залеят света със.В моментът просто си мерят самолетите. На срещата във Виена арапинът се е държал нагло - ама не е намерил на кого да се пърчи. Шефчето на Роснефт се казва Сечин, това е показателно, със сигурност още прадядо му е обичал да прави сечено на комшиите си - щом така са го кръстили. Доналд да помогне - да организира световна среща на производителите на слуз - да поканят и частните компании - всички заедно да вземат мерки за урегулиране на търсене и предлагане, защото от заядливост и лакомство ще горнат всички и то здраво.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още