IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът се готви да изпрати най-добрата си седмица от септември*

Наближаващата буря „Ида“ вече оказва ефект върху цените, след като някои добивни мощности в Мексиканския залив бяха спрени

09:44 | 27.08.21 г.
Автор - снимка
Създател
Петролът се готви да изпрати най-добрата си седмица от септември*

Петролът е напът да отбележи най-добрата си седмица от септември, след като фокусът на пазара се измести към прогнозите за американските стимули и наближаващата Мексиканския залив буря „Ида“, съобщава Bloomberg.

Фючърсите върху американския лек суров петрол поскъпват с 1,7% до 68,55 долара за барел и са с почти 10% нагоре за седмицата.

Тези върху сорта Брент увеличават стойността си с 1,5% до 71,21 долара за барел.

Пазарите бяха обнадеждени отчасти от успешното овладяване на поредния пик на коронавируса в Китай, както и от запазените положителни прогнози на някои банки, като Goldman Sachs.

Сега всички погледи са насочени към Джаксън Хол, където започна годишният симпозиум на Федералния резерв. Към 17 ч. българско време се очаква да започне речта на гуверньора Джером Пауъл, в която може да има насоки за евентуална бъдеща промяна на паричната политика.

Междувременно тропическата буря „Ида“ вече доведе до затваряне на добивни мощности в мексиканския залив. BP Plc и Royal Dutch Shell са сред производителите, които ограничават добива. По данни на Националния център по ураганите бурята ще е най-малко ураган от втора категория, когато достигне Ню Орлеанс следващата седмица.

„Несигурността вероятно ще продължи доречта на Пауъл по-късно днес“, коментира Вандана Хари, основателка на енергийната консултантска компания Vanda Insights. „Междувременно тропическата буря „Ида“ дава тласък на суровия петрол“, допълва тя.

Петролът изпраща волатилен август, след като новия пик на делта варианта на коронавируса доведе до нови ограничения на движението и помрачи прогнозите за търсенето. Очаква се групата на ОПЕК+ да заседава следващата седмица и пазарите са в очакване дали и там ще има промяна на политиката за добив. Групата договори постепенно облекчаване на ограниченията за производство от този месец.

*Информацията е актуална към 9:15 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още