IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на резервите в САЩ смъкна цената на петрола от 7-годишния ѝ връх*

Според Американския петролен институт запасите суров петрол в страната са нараснали с 3,29 млн. барела миналата седмица

10:07 | 20.10.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Цената на петрола слезе от най-високото си равнище от седем години, след като доклад показа ново увеличение на резервите в САЩ.

Фючърсите върху двата водещи сорта поевтиняват с по около 0,85% в сряда. Сортът Брент достига цена от 84,36 долара за барел, а американският лек суров петрол WTI 81,75 долара за барел.

Според Американския петролен институт запасите суров петрол в САЩ са нараснали с 3,29 млн. барела миналата седмица, посочват запознати, цитирани от Bloomberg. Това би било четвърта поредна седмица на ръст, ако данните бъдат потвърдени от държавната администрация по-късно в сряда.

Поне един технически индикатор също показва, че цената на петрола я чака корекция. В момента 14-дневният индекс за относителна сила на WTI e на равнище от над 70 пункта, което означава, че е на територията на свръхкупуване.

Цената на петрола достигна до най-високото си равнище от 2014 г. на фона на разрастващата се енергийна криза. Русия вече потвърди, че при нужда ще увеличи доставките на природен газ за Европа. Москва се надява това да ускори одобрението на Германия и Европейския съюз за пускането на газопровода „Северен поток 2“, съобщават запознати. В понеделник операторът на тръбата обяви, че първата линия е запълнена с т. нар. технически газ и е готова да започне доставки.

„Ефектите от газовия пазар все още движат петролния пазар повече от фундаментите му“, посочва Сувро Саркар, енергиен анализатор на DBS Bank. Цените на петрола по всяка вероятност ще останат високи заради ограничените доставки през зимата, допълва той.

Американските резерви от бензин и дестилат – категория, в която влиза и дизела – са намалели миналата седмица, показват данните на Американския петролен институт.

* Информацията е актуална към 9:30 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:18 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още