IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Политолог: Неравенствата са знак за неефективни политики

Изискване на модерното общество е социалната справедливост да бъде другото лице на глобализацията, посочи политологът проф. Анна Кръстева

11:32 | 22.01.19 г. 7
Политолог: Неравенствата са знак за неефективни политики

Модерното общество изисква социалната справедливост като глобализация. Това коментира проф. Анна Кръстева, политолог, в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria.

“Неравенствата в света дават стряскащи цифри, посочи политологът. – 26 души притежават толкова, колкото половината човечество. Само за миналата година богатството им е нараснало с 11%. Неравенствата са знак за неефективни политики. Несъразмерни са данъците за богатите и тези за бедните."

Проф. Кръстева напомни, че Давос е привилегировано място за среща.

“Елитите искат да спасят глобализацията такава, каквато те я виждат. Гражданите все по-малко виждат тази глобализация. Елитите използват Давос като мегафон. Гражданите пък  превърнаха улиците в мегафон – от „Жълтите жилетки“ в Париж до гражданите в Будапеща и т.н.", отбеляза тя.

Според нея фундаменталното изискване на модерното и развито общество е социалната справедливост да бъде другото лице на глобализацията.

„Социалната справедливост е необходима. Проблеми като тероризма и трафика изискват международна координация. Голямото противоречие на глобализацията е, че компаниите са глобални. Мобилността на хората никога не е била така свободна, както тази на стоките. Новата световна архитектура е такава, защото един лидер като Тръмп прояви нечувания кураж да я пренарежда икономически и политически. Все повече граждани, неудовлетворени от елитистката глобализация, дават мандат на национални лидери, затворени в протекционистки мерки", смята политологът.

Анна Кръстева е на мнение, че и трите варианта около Brexit са възможни като развитие с различна степен на вероятност. "Вариантът без Brexit е най-малко възможен. На кантара са твърд или мек Brexit", смята тя.

Повече от разговора вижте във видео материала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

7
rate up comment 4 rate down comment 0
khao
преди 5 години
втората половина на статията е още по абсурдна ... тръмп бил пренареждал политиката, хахахахахахаха по голямо статукво от него, няма ... и да го дава за пример докато говори за социална спреаведливост ... леле-мале ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 0
khao
преди 5 години
какво общо има глобализацията със социална справедливост ... нима преди глобализацията е имало социална справедливост ? Май лелката мечтае за завръщане на соца и се чуди къв аргумент да изкара ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 1
Bingomatic2
преди 5 години
Не усещаш ли, че пак натам отиват нещата?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 4
mathematician
преди 5 години
Абе според мен е обратното. Щото си спомням кога всички бяхме равни и съответно бедни и съответно имаше купонна система. То и във Венецуела сега е така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 4
Sakamano
преди 5 години
Много си прав, преди Кейнс никога не е имало неравенство! Всъщност, бедността е измислена в началото на 20-ти век.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 1
studioaa
преди 5 години
Монетарната политика или кенсианството е основния виновник за неравенството по света. Нека обясня - когато дойче бамката тръгне да фалира всички тичкат да я спасяват защото била системна, а некадърните меринджей вземат милиарди по формата на бонуси независимо от своя провал при управлението на банката. А когато Бай Иван не може да си плаща кредита веднага го изритват от апартамента, вземат му парите и колата и той остава на улицата с дълг, защото е маловажен.Когато едно правителство не може да запълни огромните дупки в бюджета си следват безкрайни "количествени улеснения" и замитане на всичко под килима. При капитализма не съществува такова нещо като "спасителен план" за когото и било включително и за правителствата. След като не можеш да плащаш дълговете си трябва да фалираш и да ги предоговориш, а не да искаш "спасителен план" и "количествени улеснения" ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 0
Стефчо
преди 5 години
Най-ефективния начин да се бориш с 1 % е да му създадеш и стимулираш конкуренция. Обаче властта действа точно в обратна посока.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още