Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Телекомуникации

Пандемията няма да сложи край на спора около Huawei

Напрежението между САЩ и Китай по този въпрос продължава и във време на пандемия

Пандемията няма да сложи край на спора около Huawei

Снимка: Getty Images

Поредните проблеми и напрежение между САЩ и Китай във връзка с производителя на телекомуникационно оборудване Huawei са „на масата“, а компаниите за чипове вероятно ще са губещите от всичко това, пише Wall Street Journal.

Конферентен разговор за обсъждане на финансовите резултати на частната китайска компания даде представа за геополитическите проблеми, които може би се задават.

Запитан за допълнителни ограничения, които администрацията на Доналд Тръмп може да наложи върху веригата на доставки на Huawei, Ерик Сю, ротационният председател на компанията, заяви, че вярва, че китайското правителство няма да застане до компанията, чак когато е атакувана сериозно. Той добави, че, ако тази кутия на Пандора бъде отворена, ще има катастрофални щети върху глобалната верига на доставките.

Американското правителство обаче планира нови рестрикции, които да блокират продажбата на чипове, произвеждани от Taiwan Semiconductor Manufacturing, на звеното за дизайн на чипове на Huawei - HiSilicon.

Спорът между САЩ и Китай вече засегна сериозно Huawei през миналата година. Приходите ѝ нараснаха с 19% през 2019 г. спрямо 2018 г., но почти целият този растеж дойде от вътрешния ѝ пазар, където ръстът беше 36%.

Huawei продаде с 35% повече смартфони в Китай миналата година, но общият ѝ пазарен дял там се сви, посочват от Canalys.

Още по темата

Смартфоните на Huawei нямат право да ползват популярните приложения на Google, след като американското правителство постави китайската компания в черния си списък през май миналата година. Това засегна международните продажби на гиганта. В отговор Huawei инвестира повече в собствени технологии. Разходите ѝ за развойна дейност скочиха с 30% през 2019 г. до 18,6 млрд. долара – над тези на Apple и Intel.

Битката, свързана с Huawei, вероятно ще се засили, след като страните започнат да пускат 5G услугите си – следващото поколение мобилни мрежи, които стоят в центъра на спора между САЩ и Китай.

Войната на Вашингтон срещу Huawei вероятно ще продължи да засяга бизнеса на компанията в чужбина, докато стимулира усилията ѝ да стане по-независима от други играчи. Това могат да са лоши новини за американските производители на чипове като Qorvo и Skyworks Solution, но щетите могат да се пренесат и към други, като тайванската TSMC.

Задаващата се глобална рецесия, причинена от пандемията, също ще повлияе негативно на търсенето на 5G смартфони – друг потенциален източник на растеж за компаниите за производство на чипове.

Сагата с Huawei беше голямата технологична история на 2019 г. Дори при всички промени, предизвикани от Covid-19, няма никаква причина да мислим, че тази година нещата ще бъдат по-различни.

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Телекомуникации
Huawei и Cinelibri канят на финалната прожекция на финалистите в Smartphone Film Festival 2020