IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: Цените на интернет услугите по света

България се нарежда на 31-во място със средните цени на месечните пакети интернет в страната

20:37 | 24.11.17 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Иран предлага най-евтиния в света широколентов интернет със средна цена на месец от 5,37 долара. Това сочи нов анализ сред 196 страни на консултантската агенция Cable.co.uk, която проучва доставчиците на интернет и телевизионни услуги.

Според данните най-скъпи са широколентовите интернет услуги в Буркина Фасо, където средната цена на пакетите е над 950 долара.

България се нарежда на сравнително предна позиция – на 31-во място със средна цена от около 28 долара месечно. Доста преди нас - на 8-ма позиция, обаче е Румъния, където средно плащат по малко над 13 долара.

Шест от страните с най-евтин интернет в света са от бившия Съветски съюз, включително самата Русия, която е на трето място в класацията със средна месечна такса от 10 долара. Преди нея е Украйна с 5,51 долара, а на четвърто място се нарежда Молдова с 10,87 долара.

В Западна Европа Италия е страната с най-евтин интернет – 28,89 долара на месец, нареждайки се една позиция след нас. След нея са Германия (34,07 долара), Дания (35,90 долара) и Франция (36,34 долара).

В Близкия изток цените в унищожената от военните действия Сирия са най-ниски – средно 12,15 долара на месец, с което се нарежда на пето място в цялостната класация. Много след нея, чак на 148-ма позиция, е Саудитска Арабия, където гражданите плащат по 84,03 долара месечно за широколентов интернет. След това са Бахрейн (104,93 долара), Оман (147,87 долара), а в Обединените арабски емирства е най-скъпият интернет в региона – около 155 долара.

В Северна Америка Канада предлага най-евтиния интернет – около 55 долара, с което се озовава на 21 позиции пред САЩ (66,17 долара).

При някои от водещите развиващи се страни разликите никак не са съществени. В Китай плащат такса от средно 32,25 долара на месец за широколентов интернет, в Индия цената е 36,9 долара, а в Бразилия – 34,23 долара.

В Африка ситуацията е най-сложна, като почти всички страни в долната половина на класацията – т.е. с най-скъп интернет, са от този регион. Освен Буркина Фасо изключително високи са цените в Намибия – над 430 долара, Зимбабве (170 долара) и Мали (164 долара), с което се оказва сред 10-те страни с най-високи такси за интернет.

Повече за различните цени в света разгледайте с интерактивната карта

Други графики разгледайте тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:55 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 6 години
в статията се говори за така наречения широколентов нет, АДСЛ и подобни остарели технологии... и да поправя колегите по отдолу, 25 лева ама с включена кабелна, освен нета :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
TheSkorpion
преди 6 години
Нещо не е наред с това изследване. По принцип цените варират спрямо ограниченията в скоростите, но предлаганите цени в България са доста по-ниски за частните клиенти. Четейки статията изникват доста въпроси:1. Кои влизат в изследването - частни клиенти или бизнес или и двете2. За какви скорости и качество на услугата говорим? Това също има значение3. Включени ли са услугите, които се предлагат в пакети, защото мобилните оператори имат и такива, които се продават дори повече от интернета като самостоятелна услуга.4. Ако са включени, каква част от общата цена е взета?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 0
Filip12358
преди 6 години
28 USD са 45.80 лева към сегашния момент. Не е коректна информацията за България. Средната цена е 20-25 лева, които са 12-15 USD. Не подвеждайте хората!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 0
jikev
преди 6 години
Kъде в БГима интернет по 50лв месечно?!И то средна цена???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 2
majnata
преди 6 години
То па един нет в Германия ... пикам им на скоростта !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още