IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Каква бе 2020 г. за най-богатия човек?

Основателят на Amazon увеличава устойчиво богатството си по време на пандемията на фона на разцвета на електронната търговия

16:29 | 24.12.20 г. 7
<p>
	<em>Снимка: Anindito Mukherjee/Bloomberg</em></p>

Снимка: Anindito Mukherjee/Bloomberg

Джеф Безос изпраща 2020 г. като най-богатия човек в света с нетно състояние от 184,3 милиарда долара към 14 декември. Основателят на Amazon увеличава устойчиво богатството си по време на пандемията на фона на разцвета на електронната търговия. Между средата на март и средата на октомври състоянието на Безос нараства с 90,1 милиарда долара - 79,8%, съобщи USA Today.

На фона на ръста на състоянието на Безос обаче милиардерът се сблъска с критики относно начина, по който предпазва служителите на Amazon, работещи на първа линия, пише Yahoo Finance. Все пак е ясно, че той завършва годината като лидер по богатство в света.

Ето и някои от основните събития, които белязаха 2020 г. за Безос:

Февруари: Безос дари 10 милиарда долара за борба с климатичните промени

Безос обяви в Instagram на 17 февруари, че стартита Bezos Earth Fund.

“Климатичните промени са най-голямата заплаха за нашата планета”, написа Безос тогава.

“Искам да работя, заедно с други, както за разширяване на познатите начини, така и за изследване на нови начини за борба с опустошителното въздействие на изменението на климата върху планетата, която всички споделяме”, заяви още Безос, като обяви, че насочва 10 милиарда долара за справяне с тези предизвикателства и ще продължава да отпуска средства безвъзмездно.

Април: Безос дари 100 милиона долара на хранителни банки

На 2 април Безос обяви в Instagram, че дарява 100 милиона долара на Feeding America - неправителствена организация, която следи националната мрежа от хранителни банки.

“Дори в обичайни времена несигурността по отношение на храната е важен проблем за американските домакинства и за съжаление Covid-19 изостря този стрес значително”, написа Безос.

Юли: Нетното състояние на Безос удари рекорд

В началото на юли нетното състояние на Безос достигна близо 172 милиарда долара - нов рекорд за най-богатия човек на света според Bloomberg Billionaire Index.

Целия анализ четете в сайта на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 4 rate down comment 1
bgMan
преди 3 години
Ти пък защо като си мислиш, че не си наивен свързваш успеха само с цената на акциите.Хота като Безос и Стие Джобс можеш да им вземеш всичко и да ги изгониш, но не можеш да им отнемеш това, което са. Може да ги занулят, но салед време отново ще преуспеят с друго начинание.Успеха е следствие на качества, които ти нито нямаш, нито дори можеш да разбереш.И да - Амазон е създала много нови перспективни технологии. Въпрос на време е да бъдат въведени. Компании като нея се градят на това всяка година да разработват нови неща и да регистрират множество патенти и нов тип ноу-хау.Амазон са лидери в космическите технологии, изкуствения интелект и облачните услуги. Благодарение на тях вече имаме магазини без нуждата от персонал, доставки без нужда от куриери и куп други неща, за които още не се говори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 5
studioaa
преди 3 години
Ти си страшно наивен и не можеш да разбереш, че успехът няма нищо общо с цената на акциите, на които Безос е собственик, а с това с колко е увеличен производствения капацитет на имуществото, за част от което отговарят тези акции... Amazon създаде ли някоя перспективна технология, която ще подобри живота на клиентите им през 2020? Amazon с колко увеличи обема на продажбите, а не тяхната стойност? Увеличи ли се влияниято на Amazon в коя да е сфера или всичко е същото като предишната година или по-зле... Ако печаташ пари и ги наливаш от пусто в празно и всичко си е същото и нищо не е подобрено е тотален провал, а не успех... Нещастника си ти между другото...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 3
bgMan
преди 3 години
Успеха си е успех.Ако причината беше девалвацията на долара успелите щяха да са много повече.А форумните боклуции, които вместо да работят, по цял ден се занимават само с писаници из форума да духаат супата. Нещастници...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 4
studioaa
преди 3 години
Растежът на богатството не Безос показва не неговият голям бизнес успех а голяма девалвация на $ причинена от действията на финансовото министерство и централната банка на САЩ. Парите в обръщение са се увеличили с над 5 трилиона $ само за 1 година а това е повече от целия дълг натрупан от основаването на САЩ през 1776 до 2000г и края на мандата на Бил Клинтън или общо 224 години... Отделно са останалите покупки на ценни книги, които не са обезпечени с дълг за още няколко трилиона $. Страхувам, се между 80 и 90% от ръста на състоянието на Безос е най-обикновена инфлация, а останалото е страничен ефект от нея... Ако Безос беше наистина способен бизнесмен богатството му трябваше отдавна да е прехвърлило 800 млрд. $.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 3
ing5rov
преди 3 години
мхм , нема да е "горе" , ами "долу" ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 3
michaelis23
преди 3 години
освен да му пожелаем скоротечно гътване аз друго не виждам кво ... заради такива глобалости като тоя плешив пееераз има сумай ти бедни хора *** и в момента частниците фалират, а този продължава да трупа .... С имането му пожелааме да седне до Стиво Жобс горе и да запалят по една свещичка в отвъдното ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 5
Whitestar
преди 3 години
Смелост, находчивост и остър ум се изискват за управлението на такъв капитал. Освен това, не трябва да се забравят благотворителните начинания, които в съвремието не липсват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още