IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И новият най-богат китаец е…

От тази година Джак Ма вече не заема първото място в класацията на милиардерите

14:21 | 02.03.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Paul Yeung/Bloomberg</em></p>

Снимка: Paul Yeung/Bloomberg

Според ново проучване Джак Ма вече не е най-богатият китаец. Основателят на онлайн гиганта Alibaba и финансовата група Ant Group пада до четвърто място според Hurun Global Rich List - китайската версия на класацията на Forbes - публикувана във вторник.

През предходните две години Ма и семейството му все още бяха на върха, но от миналата година той има проблеми с властите. Новият номер едно е Джън ШънШън, който контролира хранителната компания Nongfu Spring и производителя на ваксини Beijing Wantai Biological Pharmacy. Неговото нетно богатство се оценява на 550 милиарда юана (около 85 млрд. долара).

На второ място е Пони Ма, основният акционер на интернет гиганта Tencent. Според информацията той е увеличил състоянието си със 70 процента до 74 милиарда долара. Третият по богатство китаец е Колин Хуан, основател и ръководител на компанията за електронна търговия Pinduoduowie, с увеличение от 283 процента до еквивалента на почти 70 млрд. долара.

Основателят на ByteDance, компанията майка на социалната мрежа TikTok, която е особено популярна сред младите хора по целия свят, за първи път попадна в топ 5: богатството на Джан Имин се оценява на 54 млрд. долара.

Състоянието на Джак Ма също нарасна, с 22 на сто до близо 56 млрд. долара. Слизането му от трона се случва, „след като регулаторите на Китай обуздаха Ant Group и Alibaba заради антитръстови въпроси", се казва в статията на Hurun, цитирана от Ройтерс. Ма изчезна от сцената след неуспешното IPO на Ant от миналата есен. В реч по това време той разкритикува надзорните органи в Китай. Има много спекулации относно местонахождението му в момента.

В крайна сметка Ма говори в 50-секундно видео за своята фондация през януари, обръщайки се към учители в селските райони. Наблюдателите не успяха да идентифицират къде е записан видеоклипът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
julian12
преди 3 години
Кси Джин Пин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още