Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Zoom

Мебели на Живанши бяха продадени за над 114 млн. евро

Колекционирането е начин на живот за френския дизайнер с аристократични корени и неговия партньор Филип Вене

Мебели на Живанши бяха продадени за над 114 млн. евро

Снимка: Christie's

Модният властелин Юбер дьо Живанши (1927-2018) става известен като един от най-изтънчените колекционери на висококачествени мебели от XVIII век и изключителни произведения на модерното изкуство. През 1993 г. Christie's в Монако продава на търг избрани експонати от неговата изключителна колекция за 155,5 млн. франка.

Още по темата

Сега Christie's Paris продаде наследството му на търг на живо от 14 до 17 юни в аукционната къща и в съседния Théâtre Marigny. То принадлежи на групата Kering, тоест на семейството на Франсоа Пино.

Christie's постига чудесна сума от 114,4 млн. евро – двойно над очакванията, маркирайки втората по големина сума от търг, проведен във Франция по данни на Christie's Paris, цитирани от DPA.

Колекцията на Дьо Живанши, състояща се предимно от произведения на изкуството, скулптури и мебели от XVIII в., отразява взискателния поглед на дизайнера, известен в средите на интериорния дизайн като посланик на френския вкус (le goût français). Колекционирането е начин на живот за френския дизайнер с аристократични корени и неговия партньор Филип Вене.

От Christie's определиха събитието като „основополагащ момент" за пазара на мебели от XVIII в., като отбелязаха, че от първите 10 продадени произведения половината са мебели и декоративни обекти от XVIII в., а другата половина - произведения на модерното изкуство. „Такива изключително високи цени за мебели от XVIII век не са постигани от 90-те години на миналия век", се казва в изявлението на къщата.

Освен това се проведоха и онлайн търгове с общо 1262 лота. Засега обаче не са известни резултатите от тях.

На първо място е бронзовата скулптура на Алберто Джакомети "Вървяща жена I" за 27,2 млн. евро. Сред лотовете с най-висока цена са произведения на изкуството на Жоан Миро, Пабло Пикасо и Курт Швитерс.

Двойка високи свещници от Пиер-Филип Томир струват малко под 5 млн. евро. Като цяло интересът към скъпоструващите изкуства и занаяти от XVIII век е забележителен.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Zoom
Британският футбол ще наруши едно табу