IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да си създадете врагове и да загубите влияние на пазара на чипове

Кратък наръчник за "лошо поведение" от Western Digital

17:19 | 15.10.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Стив Милигън беше готов да обяви победа. Подготвено е изявление, фотографите са се подготвили за церемонията по стискането на ръце в Токио. Докато устременият директор от Силициевата долина се готви да обяви най-голямата сделка в кариерата си, известен японски вестник обявява, че неговият консорциум е сключил споразумение за придобиването на звеното за чипове на Toshiba – най-голямата компания за чипове в страната.

С изключение на това, че не го е направил. Преди Милигън да застане за снимка, сделката е пропаднала. За главния изпълнителен директор на Western Digital това е поредното злополучие от цяла серия, пише Bloomberg.

Когато Toshiba обяви своето звено за чипове за продажба преди 8 месеца, екипът на Милиган изглежда има някои предимства пред конкурентите с по-дълбоки джобове. Като партньор на Toshiba в този бизнес, тя има законови права, които може да използва, за да отблъсне някои наддаващи. Японският конгломерат се сблъска със зашеметяваща загуба от своя фалирал бизнес в сферата на ядрената енергетика и се оказа под натиск от инвеститорите да сключи бързо сделката.

На Мълигън му нужна много по-малко дипломация, за да спечели Toshiba, банките и японската администрация. И все пак 53-годишният мъж скоро успява да отблъсне директорите на Toshiba, занимаващи се с този бизнес.

В крайна сметка фирмата за дялово инвестиране Bain Capital печели наддаването, отчасти благодарение на намесата на Apple в последния момент – един от най-големите клиенти на Toshiba, който помогна на Bain да отправи оферта за 18 млрд. долара. В Япония парите са на преден план, както навсякъде другаде. Но има и други съображения.

"При наличието на толкова много акционери, които трябва да останат доволни, сделката със сигурност щеше да бъде трудна и изискваше повече финес, отколкото Western Digital имаше“, коментира Деймиън Тонг, базиран в Токио технологичен анализатор от Macquarie Group.

Western Digital отказва да коментира въпроса, както и Милигън. Toshiba също е отказала коментар. Ето защо анализът е базиран на интервюта с над 10 души, които са запознати отблизо с преговорите. Те са пожелали анонимност, тъй като подробностите не са публична информация.

Милиган започва кариерата си като посредник в индустрията за твърди дискове. Той преминава през тежкия път до върха на Western Digital. В някакъв момент напуска компанията, където е главен финансов директор, за да поеме ръководството на затъналия в проблеми конкурент, собственост на японската Hitachi. Той се завръща през 2011 г. и продава бизнеса на бившия си шеф за близо 5 млрд. долара. Сделката превръща Western Digital в най-големия играч на пазара, а Милигън става негов главен изпълнителен директор.

И все пак той трябва да маневрира между задаващите се по-големи промени, които подсказват, че твърдите дискови устройства в крайна сметка ще бъдат заменени от чипове. Чиповете навлизат все повече и изпреварват старите технологии както по цена, така и по капацитет.

Под този натиск миналата година Милигън направи още по-амбициозен ход. Той похарчи 16 млрд. долара, за да придобие SanDisk – производител на чипове, който зависи от дългогодишния си бизнес с Toshiba. Сделката е на стойност, която отговаря на пазарната стойност на Western Digital. Като знак колко е важна тази сделка за бъдещето на фирмата му, Милиган мести офиса си в старата централа на SanDisk в Милпитас, Калифония.

Придобиването даде на Western Digital права върху чиповете, произвеждани в завода на Toshiba в Йокайчи – огромен комплекс от фабрики.

"От гледна точка на Toshiba Western Digital беше като по-малкия ѝ брат“, коментира Юкио Сакамото, ветеран в японската индустрия за чипове и бивш главен изпълнителен директор на Elpida Memory. “Представете си малкият ви брат да се опитва да ви командва. Можете да разберете защо нещата станаха толкова емоционални“.

Балансът на силите се промени миналия декември, когато Toshiba се сблъска с криза. Висшите мениджъри на компанията майка обявиха, че са открили забавяния в строителството и превишаване на разходите при четири атомни реактора в САЩ, което е довело до загуба в размер на милиарди долари. За да плати дълга си, Toshiba трябваше да предложи най-печелившия си бизнес – този с чиповете, за продажба на търг.

Когато завърши придобиването на SanDisk, Милиган нямаше пари за друга голяма сделка, но перспективите да притежава диаманта в короната на Toshiba, бяха особено привлекателни.

"Беше шанс веднъж в живота да се нареди в редиците на топ играчите в сферата на чиповете“, твърди Тонг от Macquarie.

След Samsung Electronics Toshiba е най-големият производител на тази все по-важна хардуерна част - чипът.

Страстите се разгорещиха още през април по време на среща в централата на Western Digital, където Милиган сяда на една маса с ръководителя на звеното за чипове на Toshiba Ясуо Наруке. Американският главен изпълнителен директор отправя оферта за 13 млрд. долара за бизнеса и посочва, че ще използва правата си като партньор на Toshiba да блокира продажбата на някой друг, твърдят източници, които са присъствали на срещата.

С тъмна коса, спретно сресана настрани, Наруке изглежда видимо спокоен, но 62-годишният инженер е нервен през целия път със самолет обратно към Токио, посочват източниците. Той вярва, че Милиган се опитва да се възползва от проблемите на Toshiba, за да купи бизнеса с чипове на по-ниска цена, допълват те.

Последна актуализация: 11:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още