IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да си създадете врагове и да загубите влияние на пазара на чипове

Кратък наръчник за "лошо поведение" от Western Digital

17:19 | 15.10.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Източници, близки до директорите на Western Digital, твърдят, че Toshiba не е получила ултиматум на срещата и сумата от 13 млрд. долара е била само първоначален тест за цената. Милиган само е изразил опасения, че бизнесът може да бъде продаден на инвеститорски групи, включващи конкуренти на Westedn Digital, коментират те.

"Впечатлението у Toshiba е, че те са чакали, докато имат най-много козове, за да направят своя ход“, коментира Джейсън Макбрайд, бивш служител на Western Digital, който напуска преди придобиване на SanDisk, а сега работи като старши маркетинг мениджър на Toshiba в Сан Франциско. „Нещата преминаха от „всичко е свързано с доверието“ до „време е да се изцапаме с кал“.

През следващите месеци Милиган увеличава усилията си. През май адвокатите на Western Digital изправиха Toshiba пред арбитражен съд във връзка с правото да продава едностранно бизнеса, а през юни поискаха калифорнийски съд за разпореждане, с което да се блокира сделката.

Другите наддаващи са получили писма, заплашващи ги със съдебни дела, твърдят двама източници.

До началото на септември заплахите изглежда се отплащаха. Ключови инвеститори и конкурентния консорциум, воден от Bain, бяха изплашени. Държавната Innovation Network Corp. of Japan и Development Bank of Japan Corp. не можеха да подпишат чековете, докато делата не бъдат решени, така че Министерството на търговията насочи подкрепата си към Western Digital. 

Банките, отчаяно искащи сделката да бъде сключена, също предпочетоха най-бързия път към слагането на край на споровете и са били готови да позволят на Милиган да спечели, твърдят няколко души, запознати със събитията. Според правилата на фондовата борса Toshiba имаше срок до март 2018 г. да приключи продажбата или рискуваше да бъде остранена от търговията.

Но докато Милиган и неговият екип се готвеха за победа, Bain не отстъпваше. Базираната в Бостън фирма за дялово инвестиране се е състезавала в десетки спорни битки за придобивания през годините. Същевременно предполагаемият фаворит за сделката с Toshiba се беше променил повече от веднъж. 

През март тайванският производител на електроника Foxconn показа, че е готов да плати 27 млрд. долара, но беше отстранен от битката заради връзките си с Китай. През април производителят на чипове Broadcom беше лидер за кратко. След това през юни групата на Bain беше обявена за предпочитан кандидат, с оферта от 19 млрд. долара, която трябваше да включва финансова помощ от държавни финансови инситуции, които се отказаха.

За да запълни празнината, Bain се нуждаеше от нови инвеститори. В началото на миналия месец нейни директори посетиха Купертино, за да изложат случая пред главния изпълнителен директор на Apple Тим Кук. Apple има причина да иска някой друг, а не Милиган, да успее: дуополът на Samsung и Western Digital на пазара на чипове може да повиши цените. Apple даде на Bain гласа, от който тя се нуждаеше.

Осемте месеца на луди преговори приключиха преди две седмици, когато Toshiba се съгласи на продажба на групата от инвеститори, която включва Bain, Apple и Dell. Сделката е създадена така, че Toshiba и Hoya да държат повечето акции, даващи право на глас - решение, което запазва контрола върху чувствителната технология в японски ръце. Сделката все още е обект на регулаторни одобрения.

Междувременно Милиган, който преди няколко седмици изглеждаше готов да спечели всичко, може би е в по-лоша позиция. Не само печелившата група включва конкурентите Seagate Technology и SK Hynix, но и връзката ѝ с Toshiba вече е пострадала значително. Японската компания изгражда фабрики, които ще произвеждат следващото поколение чипове за памет и твърди, че може да изтласка Western Digital назад. Това ще направи компанията неспособна да доставя на клиентите най-новите технологии. Western Digital все още заплашва да използва арбитраж, за да се опита да спре приключването на сделката. Според адвокатите на фирмата съдебният процес може да се проточи до 2019 г.

"Възнамеряваме да продължим нашите успешни правни усилия в процеса на арбитраж", коментира миналата седмица Джон Хюстън, съветник на Western Digital и съдружник в Hueston Hennigan.

Toshiba и Bain са уверени, че ще надделеят в арбитража, твърдят източници, запознати с въпроса. Споразумението призовава продажбата да бъде завършена, дори и съдебният спор да не е решен.

Акционерът Чарли Смит, който е главен финансов директор във Fort Pitt Capital Group в Питсбърг, твърди, че не е убеден, че Western Digital ще спечели в съда, но признава, че тя не може да си позволи бизнесът ѝ с чипове да бъде впримчен от един ядосан партньор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още