IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво беше важно за инвеститорите през миналата седмица?

Беше отчетен спад от 3,9% в промишленото производство на България през януари, а търговският дефицит на САЩ се повиши до най-високото си ниво от почти 5 години

10:03 | 13.03.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Getty Images News</em></p>

Снимка: Getty Images News

Изминалата седмица беше богата на макроикономически и политически новини, които имаха потенциала да повлияят на пазарите. Ето краткото обобщение:

България

Българската икономика се разширява с 0,9 на сто на тримесечна база през последните три месеца на 2016 г., ускорявайки се от експанзията от 0,7 на сто през предходния период и съвпадайки с експресните данни на Националния статистически институт.

Потреблението остава основен двигател на ръста, като расте по-бързо – с 1,3 на сто (0,5 на сто през третото тримесечие). За сметка на това износът се забавя (0,5 на сто спрямо 3 на сто), а вносът също забавя темпото на нарастване (1,7% спрямо 2,7%).

На годишна база брутният вътрешен продукт (БВП) расте с 3,4 на сто, съвпадайки с първоначалните данни.

Спад от 3,9% в промишленото производство
отчитат предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ) за първия месец на годината спрямо декември 2016 г. Намалението през януари на годишна база е 1,2%.  Тези числа слагат край на положителната серия от ръст в сектор „Промишленост“ през последните месеци на 2016 г.

Еврозоната и Европа

Доналд Туск бе избран от държавните лидерите на срещата на върха на ЕС в Брюксел с мнозинство от 27-1 отново за президент на Европейския съвет. Полското правителство безуспешно се опита да попречи на преизбирането на своя сънародник, защото той не следва националистическата популистка линия на премиера Беата Шидло. Впоследствие полското правителство отказа да подпише съвместната окончателна декларация, поради което тя има неофициален характер. В съдържателно отношение срещата на върха не произведе нови резултати.

Британското правителство представи своя бюджет. Бюджетният дефицит се очаква да намалее от 3,8 до 2,4% въпреки увеличените инвестиции в инфраструктура. По-високите приходи ще се постигнат чрез повишаване на акцизите за алкохол и тютюн, също и самостоятелно заетите в бъдеще ще трябва да плащат по-високи вноски по социалното осигуряване.

Премиерът Тереза Мей отново бе препъната от Камарата на лордовете. Камарата гласува законодателна промяна, която ще даде на британския парламент правото да гласува споразумението за оттегляне от ЕС, преди то да се обсъжда в Парламента на ЕС. В допълнение, в случай на непостигане на договорка ще реши дали да одобри прекратяване на преговорите с ЕС. Правителството обяви намерението си да направи приетите изменения невалидни с помощта на мнозинството си в Камарата.

В допълнение Тереза Мей отхвърли исканията на ЕС и след Brexit Лондон да изпълнява финансовите си задължения към Европейския съюз. Става дума за дългосрочни ангажименти за бюджетни и пенсионните плащания към ЕС и към европейските служители. Според източници от кръговете на ЕС като цяло изискванията на ЕС може да достигнат сумата от 60 млрд. евро.

Европейската агенция за борба с измамите ОЛАФ обвини Великобритания в митнически измами с вносни китайски стоки, които са ощетили бюджета на ЕС с милиарди евро. Европейските следователи обвиняват Великобритания, че години наред е търпяла митнически измами със стоки от Китай, причинявайки по този начин огромни финансови щети на ЕС. Само за периода 2013 - 2016 г. европейският бюджет е загубил 2 млрд. евро, които сега трябва да бъдат възстановени от Великобритания, посочва ОЛАФ.

Европейската централна банка остави монетарната си политика без промяна. Лихвените проценти остават рекордно ниски, програмата за количествени облекчения ще продължи без допълнителни модификации. ЕЦБ също така коригира нагоре прогнозите си за растежа на еврозоната.

Германският министър на финансите Волфганг Шойбле отново се застъпи за разширяване на европейския спасителен фонд ESM до Европейски валутен фонд. Европейската комисия обаче е критично настроена към този план.

По данни на гръцкото правителство то е съгласувало с представители на Тройката прилагането на по-нататъшни реформи. Въпреки това все още има някои отворени въпроси, заради които засега не може да бъде постигнато крайното споразумение.

Според последните изчисления на Националната статистическа служба гръцкият брутен вътрешен продукт през четвъртото тримесечие на 2016 г. се е свил значително повече, отколкото бе съобщено първоначално. Съответно икономическата продукция намалява с 1,2% на тримесечна база (първа оценка: -0,4%).

Италианският премиер Паоло Джентилони обяви плановете си да остане начело на кабинета до края на текущия мандат. Така че най-вероятно следващите избори ще са през пролетта на 2018 г. Джентилони пое поста през декември от Матео Ренци, който подаде оставка след провала на свикания от него референдум за конституцията.

Португалският бюджетен дефицит през 2016 г. спадна до 2,1% от БВП,  като по този начин е на най-ниското ниво от 40 години насам.

САЩ

Републиканците в Камарата на представителите представиха плана за реформиране на системата за здравно осигуряване („Обамакеър"). Наред с другите неща, се предвижда премахване на задължителния характер на застраховката и да бъде тя заменена от система, в която гражданите да купуват свободно своите  застраховки и да получават за това данъчни облекчения. В допълнение на касите за здравно осигуряване трябва да се позволи да определят ставките за застраховката за пациентите напълно самостоятелно. Преди това вноските за по-възрастните осигуряващи се например бяха до три пъти по-високи от сумите за по-младите. Все още е неясно до какви разходи ще доведе реформата. Също не е ясно и кога планът ще бъде заложен в закон.

Доналд Тръмп подписа нов указ за ограничаване на емиграцията.  В новата версия Ирак не фигурира. Фигурират шест страни - Иран, Либия, Судан, Сомалия, Сирия и Йемен, според документи, публикувани от министерството на вътрешната сигурност. Тези шест страни фигурираха и в първоначалния указ, подписан от Тръмп в края на януари. Според новата версия на указа, който ще влезе в сила на 16 март, за 90 дни се спира издаването на нови визи на хора от гореспоменатите шест страни. За 120 дни се преустановява програмата за прием на бежанци. Но ще имат право да дойдат в САЩ бежанци, чието пътуване вече е планирано.

Хаваи станаха първият щат, който ще даде под съд новата забрана на президента Тръмп за влизане на гражданите на някои страни в САЩ, като целта на делото е да се спре забраната. Прокурорите на щата са подали иска в сряда във федералния съд в Хонолулу. Щатът даде под съд и първата забрана на Тръмп, но това дело бе замразено, докато се решат други дела по същия въпрос в страната.

Освен това Тръмп обяви Кевин Хасет за нов главен икономически съветник. Хасет се счита за поддръжник на свободната търговия и преди време застъпваше тезата, че ниските корпоративни данъци ще бъдат от полза за държавата заради повишаващите се икономически активности.

Търговският дефицит на САЩ се повиши през януари до най-високото си ниво от почти пет години. Разликата между износа и вноса е 48,5 млрд. щатски долара. Намаляването на дефицита бе заявена цел на администрацията на Тръмп, която иска между другото да преговаря за възможните начини за намаляване на дефицита и с Германия, както потвърди икономическият съветник на Тръмп Питър Наваро през тази седмица. Говорител на германското икономическо министерство обаче отхвърли възможността за двустранни преговори със САЩ по този въпрос, тъй като отговорността за търговската политика е у ЕС.


source: tradingeconomics.com

Нивото на безработицата в САЩ леко намаля през февруари. Сега то е на ниво от 4,7% (от януари: 4,8%). Като цяло са били създадени 235 000 нови работни места.

Последна актуализация: 13:09 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още