Потенциалът на секторите биоземеделие и алтернативен туризъм е огромен и тепърва ще се разгръща, заяви пред Bloomberg TV Bulgaria Стоилко Апостолов, управител на фондация за биологично земеделие „Биоселена" по повод седмото издание на фестивала „Зелени дни“.
Докато преди 20 години малко хора са знаели какво е биоземеделие, днес в България има над 6 хил. сертифицирани производители и преработватели, каза той.
При влизането на България в ЕС през 2007 г. сертифицираните биопроизводители са били 600. Така след прилагането на евросубсидиите този брой се е увеличил в пъти.
Запазената природа трябва да носи повече доходи на местните хора, коментира още гой.
По-важно е България да се хареса като "село" на европейците – със запазен пейзаж и тишина, а не като дестинация „четири сезона“, коментира председателят на Българската асоциация на алтернативен туризъм (БААТ) Любомир Попйорданов.
Той посочи, че за малките и средни производители биосертификацията е „висока летва“ - сложен и дълъг процес, което оскъпява храните. Това е важно за износа, но като туристическа дестинация можем просто да ползваме предимствата на чистата храна, която хотелите да купуват, смята той.
Важно е българската храна да се реализира в българските хотели, а не там туристите да ядат продукти от Китай, Франция и Германия, допълни той.
Вижте още във видеото:
Можете да гледате още в сайта на Bloomberg TV Bulgaria.


Бръшлянът масово убива дървета във варненските паркове
Мъск зове: Европейският съюз да бъде премахнат!
Благомир Коцев даде първо интервю след ареста (ВИДЕО)
Евакуираха с вертолет трима от бедстващите моряци край Ахтопол
Кубратската „Коледна топлина“ организира детско парти в клиника във Варна
Бъдещето на AI звучи като ехо от миналото на железниците в Дивия Запад
Три години и 1 млн. долара приходи по-късно българската Team-GPT вече е Juma
Джей Ло се завръща в бившия СССР, след като Путин прогони звездите от Москва
Не можем да очакваме автоматични позитивни ефекти от еврозоната без усилия
Настоящият модел на поддържане на дефицити и дългове е към своя край
Ландо Норис е новият шампион във Формула 1
Кризата във VW зачеркна два основни модела
Десетте ветерана на европейските пазари
Кои китайски марки ще изчезнат от Eвропа?
Kia показа дизайна на бъдещето си
Знаци, че той не ви харесва
Според първите екзитполове Чиприан Чуку ще е кмет на Букурещ
4 типа мъже, на които не може да вярвате
преди 9 години Така е . Месата имат съвсем различен вкус , народът вече е забравил естественото. отговор Сигнализирай за неуместен коментар
преди 9 години "Чистите продукти" са мит, природата е почти унищожена, българските села са напълно обезлюдени... Земеделци, обработващи земя от над 10 000 дка, водени от желанието за печалби - произвеждат продукция, съдържаща почти цялата менделеева таблица... Влизайки в магазин, все по трудно става (даже невъзможно) да намериш храна, на чийто етикет да не присъстват поне 5 Е-та... Според мен, разликата между БИО/ЕКО храни сравнени с други - е само в цената - иначе са от една и съща нива...Проблемът с чистата храна е много сериозен, песимист съм, мисля че сме "изпуснали влака"... Като пример ще дам само едно потресаващо лично за мен обстоятелство, че фермерите вярват че месо на заклано от тях животно е "чисто/био" въпреки че е хранено със смески съдържащи хормони на растежа и ГМО и примерно една/две седмици преди да бъде заклано животното е хранено с нормална храна, терминът е "прочистено"... И те вярват в това... Положението е отчайващо, а предавания като по-горното на мен са ми меко казано-смешни отговор Сигнализирай за неуместен коментар
преди 9 години "Докато преди 20 години малко хора са знаели какво е биоземеделие, днес в България има над 6 хил. сертифицирани производители и преработватели, каза той"До преди 20 години баба ми на село не беше чувала какво е ГМО, а доматите и бяха наистина вкусни !!! отговор Сигнализирай за неуместен коментар