IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В. Титов: "Росатом" ще предложи идеи за АЕЦ "Белене", когато му дойде времето

Подходът за всеки проект на компанията по света е различен, каза директорът за Централна Европа на ядрената компания

19:40 | 25.10.17 г. 13
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

"Вярвам, че "Росатом" ще предложи идеи как да участва в строителството на АЕЦ "Белене", когато му дойде времето", каза директорът за Централна Европа на руската компания Вадим Титов. Той участва в кръглата маса "Ядрената енергетика за по-устойчиво бъдеще", организирана от сп. "Ютилитис".

По време на дискусията Титов коментира, че моделът за изграждане на унгарската АЕЦ "Пакш" 2 - със заем, отпуснат от "Росатом" за унгарското правителство, е работещ за всяка държава от )Европейския съюз (ЕС). "Не виждам никакви пречки", допълни той.

От Европейската комисия (ЕК) окончателно се произнесоха, че по проекта има държавна помощ, но тя е допустима по европейското законодателство, припомни проф. Атила Асоди, упълномощен представител на унгарското правителство за разширяването на централата.

Брюксел е прекратил и процедурата, свързана с избора на "Росатом" за изпълнител без търг, защото руската компания е собственик на технологията, каза още той.

Асоди припомни още, че в своето заключение от ЕК са преценили, че приходите от дейността на централата ще покрият разходите за изграждането. Централата вече има всички необходими разрешителни и се готви да внесе документацията за разрешително за строеж. Плановете са изграждането на реакторите да започне през 2018 г.

За изграждането на централата Унгария получи заем от Русия в размер на 10 млрд. евро. Това представлява 80% от разходите за реализацията на проекта. Останалите средства ще бъдат осигурени от унгарското правителство.

Атила Асоди припомни, че всяка държава в ЕС може сама да избира своя енергиен микс и това е резонно, тъй като страните имат различни дадености и ресурсна осигуреност. Той даде за пример Унгария и Австрия, две съседни страни, но Австрия може да разчита на водни централи, докато Унгария - не.

За Вадим Титов ядрената енергетика има бъдеще и проблемите, пред които е изправен сектора, са породени от факта, че не се взимат предвид правилните аргументи. Колкото и парадоксално да звучи според него Германия е положителен пример за бъдещето на ядрената енергетика.

Германия се отказа от ядрените си централи след инцидента във Фукушима. В резултат на това въглеродните емисии започнаха да се увеличават, а и цената на електроенергията за потребителите е висока. За Титов решението за замяна на ядрените централи с възобновяеми мощности е грешно от тази гледна точка.

Ядрените централи носят и повече икономически ползи - допринасят за ръст на брутния вътрешен продукт (БВП) на страната и за повече приходи в хазната, отчете още Титов. Той напомни, че ядрената енергия не означава само производство на електроенергия, а се използва в още много други области - медицина и за развитие на космически технологии например.

България може да използва опита на Унгария по отношение на развитието на ядрената енергетика, коментираха експертите по време на конференцията.

Атила Асоди даде някои аспекти, с които се е сблъскала страната му при реализацията на проекта. На първо място той посочи, че расте ролята на неправителствените организации, на общественото мнение като цяло, против ядрените централи и правителството в Унгария трябва да има много сериозни аргументи, за да защити изграждането на нови ядрени мощности.

За реализацията им са нужни консултации с ЕК и да бъде взето предвид, че разходите са големи, а строителството отнема дълго време.

"Росатом" използва различни модели при реализацията на проектите си в целия свят, допълни още Вадим Титов. За всеки един от тях подходът е различен, допълни още той и припомни скоростта, с която се развива АЕЦ "Аккую", защото проектът е определен като много важен за турската страна. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 3 rate down comment 1
bgMan
преди 6 години
Айде няма нужда.Тия изнудвачи руснаците достатъчно дълго време ни дояха с всичко, с което можеха.Едва ли са останали много българи, които да са съгласни с искането за държавни гаранции за изкупуването на тока от бъдещите руски реактори на преференциални цени.Руснаците търсят да източат каквото могат, откъдетомогат. В началото на годината имаше публикувани материали за 24 дружества създадени с подставени лица от руски компании, които източват средства чрез програмите за еврофинасиране в страни от ИЕ или предприсъединителните фондове предназначени за Сърбия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 9
Mavi Goz
преди 6 години
Откъде, бре, ***, изрови тази цена от 220 лв/КВч за цената на тока от Белене? Що не ни светнеш, посочи източник?! Или си чел оня, секретния доклад на HSBC, дето го скриха? Там май пишеше нещо около $70-80/KWh, а това май е по-малко от твоите слънчогледи даже след като ги окастриха? Или сънуваш още цените от 330 лв/КВч от златните ви години? Аман от зелени кърлежи!И земи да посочиш една АЕЦ на загуба! Некъде да са затворили АЕЦ заради загуби и неефективност? Още една зима в Германия като лани и ше видиме дали ше бързат да си затварят реакторите до 2022....Може, ама като пуснат и Северен поток 3.... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 0
vv1969
преди 6 години
Росатом има проблем със строежа на нови енергоблокове в Русия и някои строежи се отлагат или замразяват. Причините са:1. Потреблението на лектроенергия не се увеличава както е било предвидено. 2. Новите реактори произвеждат скъпа електроенергия, което вдига цената на електроенергията за крайният потребител.https://***.kommersant.ru/doc/3448572
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 2
Jorkata
преди 6 години
Проблема на ядрената енергия в момента е, че са натряскали отрасъла с такива яки регулаци и изисквания, че докато ги постигнеш си вече на червено без дори да си почнал да продаваш ток.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 18 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 6 години
Аз даже ТЕЦ не знам да е построен в рамките на предвидения бюджет. В Германия която всички смятат за педантична страна, новото летище на Берлин се оскъпи 2.5 пъти. Докато нещо обаче не се построи, никой не знае реалната ескалация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 15 rate down comment 3
Спящият бик
преди 6 години
Някои губещи позиции трябва да се закриват, за да не станат... още по-губещи. Заради пустия му комисион обаче политиците от една или друга котерия отказват да го направят и така ни набутват все повече и повече!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 17 rate down comment 4
fon
преди 6 години
Стояне май не си наясно с реалната цена на АЕЦ. 12 милиарда евро е цената само за зарибяване на унгарците да започнат АЕЦ. В света освен в Китай няма случай на построен ядрен блок в рамките на обявения бюджет, като често той се надхвърля 3-4 пъти! В САЩ затова се отказаха да строят АЕЦ още преди 35 години. Последните реактори във Франция и Финландия са оскъпени вече към 4 пъти, ако не вярваш направи си справка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 17 rate down comment 11
fon
преди 6 години
Е то такава индустрия да произвеждаш за милиарди ток по 22ст/кВч и да го продаваш по 10ст всеки може да прави. Особено пък червените мумиии от соц време - те бяха "големи" специалисти по тази идустриализация от която още не можем да се оправим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 17 rate down comment 11
fon
преди 6 години
Строежът на нови ядрени реактори в ЕС е напълно умрял бизнес. Тоя за какви глупости говори в Унгария и там нищо няма да стане. Там сигурно обяснява как пък ние много искаме Белене. При АЕЦ всичко е "ще" и големи лъжи. За някаква реално построена АЕЦ на печалба в последно време в цяла Европа не може ли да спомене? Поне за един ядрен блок. Има един реактор за последните 15 години във Франция и един във Финландия където се набутаха с милиарди.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 16 rate down comment 14
markov
преди 6 години
Който се избиват за 8-10 години.Заради тъпани като теб в БГ вече прилича на картофена нива , индустрия няма.......скоро и хора няма да има.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още