IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕП: Нито една страна в Европа няма да признае независимостта на Каталуния

Двата референдума в Ломбардия и Венето са легитимни, за разлика от този в Каталуния, коментира председателят на Европейския парламент Антонио Таяни

18:47 | 22.10.17 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Нито една страна в Европа няма да признае независимостта на Каталуния, заяви на конференция във Флоренция председателят на Европейския парламент Антонио Таяни, цитиран от ТАСС, която се позовава на АНСА.

След референдума за независимост в Каталуния на 1 октомври, днес италианските области Венето и Ломбардия гласуват са организиране на референдум за по-голяма автономия, отхвърляйки обаче всяко сравнение с Каталуния, посочва France Press.

В интервю, поместено в днешния брой на в. "Месаджеро" Антонио Таяни посочва, че Европа трябва да се бои от умножаването на различни малки държави. "Затова и никой в Европа няма намерение да признае Каталуния като независима държава", подчертава той.

"В разгара на Brexit британският министър-председател Тереза Мей заяви, че Великобритания никога няма да признае Каталуния", допълва Таяни.

По думите му "Испания исторически е унитарна държава с много автономни области, с различни народности, които говорят на различни езици, но които са единна държава".

Той изтъкна, че "двата референдума (в Ломбардия и Венето) са легитимни, за разлика от този в Каталуния", освен това каталунският референдум е за независимост, докато двете италиански области искат по-голяма автономия.

Испанският в. "Расон" пише днес, че парламентът на Каталуния най-вероятно ще обяви едностранно независимостта на областта на 27 октомври. Каталунските власти предприемат тази стъпка, след като вчера испанският премиер Мариано Рахой заяви, че задейства член 155 от конституцията, който не е прилаган никога досега. Така Мадрид иска да разпусне каталунското правителство и да се организират избори в областта до половин година.

Сенатът (горната камара на парламента) трябва да одобри предложените от правителството мерки на 27 октомври.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:33 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 9 rate down comment 0
0pk
преди 6 години
Абе ти гледай Путин да не я признае :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 12
ABBA
преди 6 години
Баските, като по-ербап защо не скочиха? Що за тях към тоя момент Сорос не бе отпуснал кинти. Те са тежката артилерия, сега малко пехотата да се помъчи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 11
ABBA
преди 6 години
"Нито една страна в Европа няма да признае независимостта на Каталуния " = Сорос изобщо не е хванал никоя държава на своята хранилка.Особено "нашите" национални предатели.... Капиш Веселинке?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 12
ert
преди 6 години
Добре де, а ние защо не признаем независимостта на Каталуния? Нека да има обществено обсъждане по въпроса, да се направи една кръгла маса, и да се види дали подкпрепяме независимостта на Каталуния или не. Защото така реално тозивъпрос никой у нас не го е обсъждал, а някой си е решил че е за франкистите в Испания и толкова.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 13
Dimat
преди 6 години
Нито една страна от СЛУГИНСКА ЛИЦЕМЕРНА Европа,няма да признае референдума в Каталуния,но всички американски *** се надпреварваха,да "признават" Косово,включително и ние,най-долнопробните слуги на САЩ и тяхната колония ЕС!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още