IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жълто-червената епидемия на безумието

Управляващите в Мадрид и Барселона се държат като наперени младоци от нелегални автогонки, пише за DW Мартин Муно

09:25 | 02.10.17 г. 14
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Всички мерки, което испанският премиер Мариано Рахой взе през последните дни, за да предотврати референдума за независимост на Каталуния, навярно са предизвикали единствено скрита радост в регионалното правителство на каталунския министър-председател Карлес Пучдемон. В Каталуния бяха разположени допълнителни подразделения на паравоенната „Гуардия Сивил", щурмувани бяха помещения, набелязани като избирателни секции, арестувани бяха кметове: централното правителство в Мадрид сякаш прави всичко възможно, за да раздухва омразата на каталунците към голямата им родина, пише в анализ за DW Мартин Муно.

Така Рахой заприлича на онези популисти, които наливат масло в огъня, а после се оплакват, че всичко гори. Защото сепаратистите в Каталуния получават все по-голяма подкрепа, а за това не на последно място е виновна и консервативната Народна партия на Рахой.

Нека да си припомним: през 2006 година испанският и каталунският парламенти одобриха една доста широка автономия на Каталуния, която по-късно беше потвърдена и с референдума в тази провинция. Според новия си статут,  каталунците вече станаха „нация". На първо време изглеждаше, че този статут ще затвори дълбокия разлом между Мадрид и Барселона, възникнал още по време на Гражданската война и задълбочен по-късно при диктатурата на Франко.

Но Народната партия на Рахой подаде пред Конституционния съд жалба срещу новия статут. През 2010 година съдът реши, че няколко ключови разпоредби в статута нямат законова сила. И вместо по-нататъшна регионализация, това решение доведе до нова централизация и изтегляне на компетенции към Мадрид. Последствията са видими с просто око: преди решението на Конституционния съд само 14 от общо 135-те депутати в каталунския регионален парламент бяха за отделяне от Испания, а днес броят им е 72 – абсолютно мнозинство. 

При това и самите каталунци добре разбират с каква рискована игра са се захванали. Защото е ясно като бял ден, че отношенията на една независима Каталуния с останалата част от Испания и с ЕС ще станат много по-сложни. При това не става дума само за такива любопитни обстоятелства като фактът, че след отделянето на Каталуния футболният отбор на „Барселона" вече няма да участва нито в Първа испанска, нито в европейската Шампионска лига, а ще трябва да рита срещу противници от Сабадел или Херона (на каталунски: Жирона).

Става дума за нещо много по-важно: един регион, който е голям колкото Белгия, тепърва ще трябва да изгражда своя държавна структура. И още: Каталуния автоматично ще излезе от ЕС и по неволя ще се окаже в много неизгодни търговски отношения както с Испания, така и с останалата част от Евросъюза. А еуфорията от извоюваната собствена държавност много бързо може да се превърне в махмурлук.

Правителството в Мадрид се гневи – и това е разбираемо, понеже Каталуния произвежда една пета от испанския БВП. Отцепването на тази провинция ще хвърли Испания в още по-дълбока икономическа депресия. Разбираеми са и тревогите на ЕС, защото нищо чудно след каталунския прецедент да се надигнат подобни движения в Страната на баските, в Северна Ирландия, в Южен Тирол, в Шотландия или Фландрия.

Резултатът от референдума - какъвто и да бъде той - няма да има обвързваща сила, нито юридически, нито политически. До момента испанското и каталунското ръководство се държат като онези наперени младоци от нелегалните автогонки, които надуват тунингованите си автомобили един срещу друг. За да се избегне катастрофата обаче, след референдума те трябва да преговарят: за справедливо разпределяне на финансовото бреме, за автономните права, за превръщането на Испания от централизирана във федерална държава. Само дето не е ясно дали тъкмо Пучдемон и Рахой са способни на това.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

13
rate up comment 2 rate down comment 0
крас
преди 6 години
ОТ СТАТИЯТА : "един регион, който е голям колкото Белгия, тепърва ще трябва да изгражда своя държавна структура" И КОНСТИТУЦИЯ В КОЯТО МОНАРХА НЕ Е СУВЕРЕН!КАТАЛУНИЯ СЕ ПРЕВЪРНА ОТ МОНАРХИЯ В РЕПУБЛИКА!В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ се случи обратното. НИЕ СМЕ ДЪРЖАВА С РЕПУБЛИКАНСКА КОНСТИТУЦИЯ И ЦАР на който се кланят и БОЙКО и СТАНИШЕВ и КОРНЕЛИЯ, и ПРЕЗИДЕНТА РАДЕВ, И КОЙ ЛИ НЕ!!ВСИЧКИ ,но не и НАРОДА, който КОБУРГА ОПРАВИ НЕ ЗА 800 ДНИ, а повече от 17 години било то като МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛ , като ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ТРОЙНАТА КОАЛИЦИЯ , А СЕГА И ЧРЕЗ ПАЗВАНТИНА СИ БОРИСОВ.Защо и у нас не направим референдум с който да решим въпроса - РЕПУБЛИКА или МОНАРХИЯ?НЕ Е ЛИ ВРЕМЕ ДА БЪДАТ СВАЛЕНИ МАСКИТЕ НА ЦАРЕДВОРЦИТЕ И БЛЕСНЕ ЦЯЛАТА ИСТИНА ЗА ПОЛИТИЧЕСКАТА НИ КЛАСА, ЧИИТО ОБЕДИНИТЕЛ СПОРЕД СТАНШЕВ Е КОБУРГА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 0 rate down comment 3
MarginCall
преди 6 години
Някой има пали фитилите на Каталунците ама кой ли, реторично се питам аз. Коя ли държава има интерес всячески да подрива и дестабилизира Евросъюза от както е създаден?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 0
MarginCall
преди 6 години
Да се дава България в подобни сравнения е нонсенс. Тук няма икономическа логика. Добревците са ни много и все на определчщи места.Ако вземем обаче Щатите за пример... все едно ако живееш във Вирджиния - плащаш данъци с кеф. Ако обаче си в Калифорния, на м***йната си спрямо Вашингтон, си натискаш парцалките и се скатаваш като партизанин.Тоест, желанието за плащане на данъци намалява с увеличаване на разстоянието до столицата? Сигурно и коефицент ще може да се извади.И там разстоянията не са като от Каталуния до Мадрид, само да вметна.А когато с парите от данъците ни построят мост над реката до Долно ***, за да могат 30 бабички да ходят до съседното село за хляб, аз какво трябва да кажа? Изобщо в една държава нещата не се мерят така - на парче. Гледа се цялото население и е факт, че всички са добре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 4
khao
преди 6 години
мише, пак ли за мъжки ласки плачеш :):) лиготи се *** на *** ми :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 6
khao
преди 6 години
само роби в робските ви глАви ! ще пропусна коментар по глyпостите дето си писал, зада си мислиш че си прав.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 0
mathematician
преди 6 години
Глупости на търкалета за футбола.САЩ и Канада като са отделни държави що NBA и NHL са им общи. В хокея им има 24 отбора от САЩ и 7 от Канада. В баскета аре само един е канадски.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 4
majnata
преди 6 години
Да , точно така си е !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 5
ert
преди 6 години
Не е точно така. Едно е да храниш и дандуркаш някой на 1000км. и до теб нищо да не стига, друго е да храниш някой сравнително близо до теб и да имаш полза и ти. Пример с БГ-то, едно е да си в южна България, например Пловдив, където са близо до столицата и им строят магистрали, друго е да си на ****ната си в северна Бълагрия, където са забравени от столицата, освен ако не става дума за избори или данъци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 4
MarginCall
преди 6 години
И като спрат да подкрепят Мадрид и започнат да Подкрепят Барселона - каква ще е разликата. Пак ще се намери някой, да установи, че цялата провинция бачка, а тия в Барселона само си клатят краката и прибират каймака.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 2
ert
преди 6 години
Дали? Няма начин референдум за сепаратизъм да се пусне в цялата страна.Защо? Ами защото няма да е реален, мнозинството ще натисне малцинството и реално ще го пороби. Ако навремето при сепаратизма на България от империята е имало допитване до всички жители от империята, мислиш ли че България някога щеше да се отдели от империята? Никога, защото българското малцинство е било малък процент. така че нека да не изкривяваме нещата за да натиснем каталунците да си мълчат и да си налягат парцалите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още