Потенциалът за развитие на месодайното говедовъдство у нас е висок на фона на популярността на т.нар. “стек култура”. Необходимо е обаче фермерите да подобрят някои аспекти от отглеждането на животните, включително и храненето.
Това коментира пред БТА изпълнителният директор на Асоциацията за развъждане на месодайните породи говеда в България Андрей Чалъков. Организацията организира първия по рода си форум, посветен на месодайното говедовъдство – СТЕКСПО, който ще се състои от 30 септември до 2 октомври в Ямбол.
Чалъков посочва, че в България има шанс да се яде местно крехко телешко месо. Според него през последните 10 години ситуацията в сектора на месодайното говедовъдство доста се е променила и развитието е в положителна посока.
Той прогнозира, че до 2020 г. България ще има същото телешко, със същото качество и отговарящо на всички стандарти, каквото се предлага от вносителите.
Проблемът на България е, че няма традиции и база за отглеждане на месодайни породи говеда. Чалъков подчертава, че страната ни традиционно има повече опит в развитието на овцевъдството. В момента обаче има отлив от него и намаляване на поголовието, като едновременно с това става все по-интересно отглеждането на месодайни крави. Преди те са отглеждали предимно експериментално. Във високопланинските и предпланинските райони приоритетно са се гледали овце, коментира експертът.
Обратът в сектора се дължи на увеличеното търсене на телешко месо основно от Хо-Ре-Ка сектора. Постепенно се променя и културата на консумация на месо от дребните потребители и стек културата се развива все повече за сметка на консумацията на свинско месо.
Все още обаче консумацията на телешко месо в България е ниска – около 1 кг годишно на глава от населението.
Чалъков е оптимист, тъй като фермерите отглеждат все по-прецизно животните и подобряват пасищата. Ползването на земеделските земи все повече се оптимизира, а интересът в по-труднодостъпните планински райони се засилва, защото отглеждането на пасищни животни е единственият начин хората там да си докарат доходи.
Много малко фермери обаче могат да си позволят затворен цикъл на производство. Според Чалъков оптималният вариант за развитие на сектора е специализацията – “отглеждаш животните до 9 месеца и ги продаваш, след което ги взима друг фермер, доугоява ги и ги дава на кланица”.
“С близо 1,3 млн. ха пасища в България и минимум до 700 хил. майки потенциалът ни за производство на телешко месо у нас е наистина голям. При положение, че консумираме едва 1 кг годишно, е добре това да бъде експортна стока”, посочва Чалъков.


Бръшлянът масово убива дървета във варненските паркове
Мъск зове: Европейският съюз да бъде премахнат!
Благомир Коцев даде първо интервю след ареста (ВИДЕО)
Евакуираха с вертолет трима от бедстващите моряци край Ахтопол
Кубратската „Коледна топлина“ организира детско парти в клиника във Варна
Бъдещето на AI звучи като ехо от миналото на железниците в Дивия Запад
Три години и 1 млн. долара приходи по-късно българската Team-GPT вече е Juma
Джей Ло се завръща в бившия СССР, след като Путин прогони звездите от Москва
Не можем да очакваме автоматични позитивни ефекти от еврозоната без усилия
Настоящият модел на поддържане на дефицити и дългове е към своя край
Ландо Норис е новият шампион във Формула 1
Кризата във VW зачеркна два основни модела
Десетте ветерана на европейските пазари
Кои китайски марки ще изчезнат от Eвропа?
Kia показа дизайна на бъдещето си
Знаци, че той не ви харесва
Според първите екзитполове Чиприан Чуку ще е кмет на Букурещ
4 типа мъже, на които не може да вярвате