IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Работодатели защитиха облекченото обжалване на екооценки

Бизнесът прати до президента становище по промените в Закона за опазване на околната среда

13:56 | 07.08.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Четири работодателски организации подкрепят приетия от Народното събрание на 27 юли 2017 г. Законопроект за изменение и допълнение на Закона за опазване на околната среда. Това е заявено в позиция на Асоциацията на организациите на българските работодатели, която обединява Асоциацията на индустриалния капитал в България, Българска стопанска камара, Българска търговско-промишлена палата и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България. Позицията е изпратена до президента Румен Радев и медиите.

„Категорично заставаме зад основната цел на въведените промени, а именно облекчаване на процедурите по обжалване във връзка с осъществяването на инвестиционни проекти от най-значим обществен интерес, а именно обектите от национално значение и стратегическа важност“, казват в позицията си представителите на бизнеса.

Според тях приетият законопроект по никакъв начин не ограничава правото на заинтересованите граждани и юридически лица да обжалват актовете във връзка с екологичните процедури при реализацията на значими за обществото инвестиционни проекти.

Те посочват, че необходимостта от ОВОС (оценка на въздействието върху околната среда) за обекти с национално значение се преценява от министъра на околната среда и водите, а екоминистерството (МОСВ) е компетентен орган за издаването на административни актове по оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони, касаещи обекти с национално значение.

По повод дебата дали жалбите по екологичните процедури да се разглеждат  двуинстанционно от Върховния административен съд (ВАС), работодателите смятат, че това е оправдано единствено ако не заплашва реализацията на проекта.

„С оглед натовареността на ВАС разглеждането на въпросните жалби от ВАС на две инстанции действително отнема значително време, което поставя под съществен риск реализацията на проектите. Очевидно е, че за инвестиционни проекти от най-значим обществен интерес, каквито са обектите, които са едновременно от национално значение и стратегическа важност, повторното разглеждане на казуса на ВАС е неоправдано и всъщност не отговаря на обществения интерес“, смятат работодателите.

Те обвиняват „няколко псевдоприродозащитни организации“, че с години препятстват инвестиционния процес и растежа на икономиката, „превръщайки т. нар. екологичен рекет в своя основна дейност“.

Междувременно и Камарата на строителите в България поиска от президента Румен Радев да не налага вето върху приетите от Народното събрание промени в Закона за опазване на околната среда, съобщи БТА.

Преди седмица 18 неправителствени и граждански организации внесоха официално искане до президента да наложи вето на текстовете от Закона за опазване на околната среда, които ограничават правото да се обжалват оценките на въздействието върху околната среда на обекти с национално значение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
ratten
преди 6 години
това не са никакви работодатели.това са крадци прикрити зад асоциации
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още