IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Засушаването се очертава като проблем за зърнопроизводителите в Добруджа

Налице е дефицит на влага от около 100 литра на квадратен метър

12:35 | 16.02.16 г.
Засушаването се очертава като проблем за зърнопроизводителите в Добруджа

Тази година засушаването се очертава като сериозен проблем за зърнопроизводителите в Добруджа. Това коментира за БТА директорът на Добруджанския земеделски институт професор д-р Иван Киряков.

В региона, който произвежда най-много хлебно зърно в страната, през тази стопанска година се отглеждат 1 194 000 декара с пшеница. 

Последните обобщени данни на метеорологичната станция в землището на научния институт сочат, че зимните запаси от влага в района достигат едва 101 литър на квадратен метър.

През сушавата стопанска 2006-2007 година влагозапасеността е била 120 литра на квадратен метър.

"Към момента се очертава дефицит на влага от около 100 литра на квадратен метър и ситуацията вероятно е подобна в целия Добрички регион, особено в крайморските общини Балчик, Каварна и Шабла", каза професор Киряков.

Надеждата е да се натрупа достатъчно влага особено към края на март-началото на април, когато се залага добивът.

Според директора на научния институт българските сортове пшеница имат по-голям шанс за добра реколта при засушаване, защото селекцията е насочена към продуктивността предимно на централния клас. По думите на учения при недостиг на влага не се знае каква ще е продуктивността на чуждите сортове.

Иван Киряков коментира още, че с необичайното затопляне на времето през февруари пшеничените посеви започват да навлизат във вегетация, но риск за развитието им има само ако температурите рязко паднат.

По думите на учения българските сортове пшеница, които са зимоустойчиви, по-бавно навлизат във вегетация. В този смисъл има потенциална опасност растенията да измръзнат само ако температурата падне до минус 15-20 градуса и няма снежна покривка, което обичайно през март не се случва.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:56 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още