IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ВАС потвърди санкция за заблуждаваща реклама на Проктър енд Гембъл

Съдът обаче е определил да бъде платена глоба от 300 хил. лв., а решението на КЗК беше за санкция в размер на над 550 хил. лв.

10:15 | 16.06.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
ВАС потвърди санкция за заблуждаваща реклама на Проктър енд Гембъл

Петчленен състав на Върховния административен съд е потвърдил решение на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) от юли 2009 г., с което КЗК санкционира компанията „Проктър енд Гембъл“ за подвеждаща реклама на новаторска технология за отстраняване на петна и предотвратяване на бъдещото им появяване на препарата Ариел Прозим 7.

Съдът обаче е определил да бъде платена глоба от 300 хил. лв., а решението на КЗК беше за санкция в размер на над 550 хил. лв.

Производството на КЗК е установило, че излъчваната в България реклама не съдържа ясната информация, че е задължително многократно предварително третиране на дадена материя с препарата за постигане на желания ефект.

В решението си ВАС определя, че премълчаването на съществена информация за продукта е в състояние да подведе потребителя и да пренасочи потребителското търсене, като формира предпочитание към рекламирания продукт за сметка на други.

Съдът набляга на факта, че за да е заблуждаваща една реклама не е задължително наличието на вреден резултат. Достатъчно е само да съществува възможност за увреждане интересите на конкурент вследствие на рекламата.

Решението на ВАС е окончателно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
imoti360
преди 13 години
Ако съдът си гледа работата както трябва , доста често ще се занимава с подобни казуси. Много по-голям е процента на въвеждащата реклама в заблуждение отколкото коректната .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още