IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Програма „Човешки ресурси“ планира нови мерки за 70 млн. лв. през 2012 г.

Разкриват се 12 нови схеми, с които приоритетно ще се подпомагат висшето образование и социалните дейности

16:57 | 16.11.11 г.
Програма „Човешки ресурси“ планира нови мерки за 70 млн. лв. през 2012 г.

През 2012 г. ще стартират общо 12 нови схеми по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” на обща стойност 70,6 милиона лева, казаха за Investor.bg от Министерството на труда и социалната политика.

На редовното заседание на комитета за наблюдение на европейската програма бяха одобрени осем изцяло нови схеми, насочени приоритетно към висшето образование и социалната адаптация, които ще стартират догодина заедно с още четири други схеми, приети на предишни заседания на комитета.

Бюджетът на оперативната програма, която продължава до 2013 г., е 2,4 млрд. лв. и вече е почти изцяло е разпределен в схеми, чрез които парите да се използват ефективно.

Комитетът по европейската програма е одобрил две схеми за заетост на млади хора без стаж с общ бюджет от 18 млн. лв.

В сферата на образованието ще стартират три нови схеми. Те са насочени към подобряване на управленския капацитет на висшите училища и създаването на система за квалификация и кариерно развитие на академичния състав.

Около 6 милиона лева са предвидени за подобряване на взаимодействието между образованието и бизнеса. Те ще бъдат насочени за актуализиране на учебните програми във висшето образование, така че да съответстват с изискванията на пазара на труда.

Други две нови схеми ще спомогнат за реално прилагане на политиките за равни възможности, социално включване и грижа за хората с увреждания.

Деяна Костадинова, заместник-министър на труда и социалната политика и ръководител на управляващия орган на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, съобщава, че догодина ще започне подготовката на новия програмен период 2014-2020.

Предстои България да съобрази общоевропейската стратегия с националните цели и да очертае приоритетните области, в които ще инвестира до 2020 г., допълни заместник-министър Костадинова.

От 2007 г. до момента по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” са стартирали общо 126 процедури, от които 46 са само от началото на годината и са с общ бюджет над 900 милиона лева. Сключени са договори с бенефициенти за над 1,3 милиарда лева, което представлява 58% от целия бюджет на програмата.

От началото на 2011 г. размерът на договорените средства нараства с 20%, а на плащанията към  бенефициенти – с над 66% спрямо предходната година. Към бенефициентите са разплатени близо 350 милиона лева, или малко повече от 14% от бюджета на програмата. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още