IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай детронира Германия и стана най-големият износител на света

Износът на Китай расте средно с по 20% на година за изминалото десетилетие

10:20 | 06.01.10 г.
Автор - снимка
Създател
Китай детронира Германия и стана най-големият износител на света

Нарастващата икономическа мощ на Китай намери поредното си изражение, след като страната задмина Германия, превръщайки се в най-големия износител през 2009 г. Данните на Global Trade Information Services показват, че през първите 10 месеца на 2009 г. Китай е изнесъл стоки за 957 млрд. долара. Износът на Германия за същия период възлиза на 917 млрд. долара, предаде Wall Street Journal.

Търговски експерти смятат, че ситуацията ще се запази и след като се включат данните от ноември и декември, като през следващата седмица се очакват данните за търговското салдо за цялата 2009 г. Превръщането на Китай в най-големия износител на света бе очаквано, тъй като износът на страната се увеличаваше средно с по 20% на година през изминалото десетилетие.

Брутният вътрешен продукт на Китай стана по-голям от този на Германия през 2007 г. и отреди на китайската икономика третото място след САЩ и Япония. Азиатската страна, чието население наброява 1,3 млрд. души, пострада по-малко от международната финансова криза в сравнение с другите големи икономики, като икономистите очакват Китай да задмине и Япония още през тази година.

Износът на Китай се е свил с 20,4% на годишна база през първите десет месеца на 2009 г., докато този на Германия отчита по-голям спад от 27,4%. Курсът на китайския юан е фиксиран към щатския долар и по този начин страната спечели от поевтиняването на долара, което направи стоките на местните компании по-евтини и им помогна да увеличат своя пазарен дял в САЩ, Европа и Япония.

Високият обем на износа обаче не е устойчив модел за икономическо развитие, защото прави страната твърде зависима от външното потребление. Редица икономисти критикуват Китай за това, че се фокусира изцяло върху увеличаването на своя износ и правителството прави твърде малко, за да насърчава устойчивия растеж на вътрешното търсене и подобряването на жизнения стандарт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още