IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Въпреки сътресенията през септември Ryanair отчете ръст на броя на пътниците

Компанията обяви миналия месец, че хиляди полети ще бъдат премахнати от графика през септември и октомври

12:29 | 03.10.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Нискобюджетният превозвач Ryanair заяви, че 11,8 млн. души са летели с авиокомпанията през септември, което е с 10% повече спрямо същия период на 2016 г. въпреки сътресенията, предизвикани от анулирани полети, съобщава ВВС.

Компанията обяви миналия месец, че хиляди полети ще бъдат премахнати от графика през септември и октомври.

В изявлението си Ryanair отново се извини на засегнатите от анулираните полети и заяви, че е възстановила платени суми или е пренасочила пътниците към други полети на 98% от своите пасажери. Според компанията останалите 2% не са се свързали с превозвача.

Отново искрено се извиняваме на клиентите си“, каза Кени Джейкъбс, главен маркетингов директор на Ryanair. Компанията заяви, че самолетите ѝ са били пълни при 97% от капацитета си през септември за трети пореден месец.

Ryanair обяви първата вълна от 2 100 анулирания в средата на септември, след като пренареди пилотните списъци, за да изпълни новите правила, които изискват промяна на начина, по който се регистрират полетните им часове.

Към края на септември компанията обяви отмяната на още 18 хил. полета през зимния сезон. Тези стъпки засягат над 700 хил. пътници.

При първата вълна от анулирания Ryanair предложи на засегнатите пътници ваучери от по 40 паунда на отменен полет като извинение.

Оказа се обаче, че така компанията не спазва европейските правила за отменените полети и правата на пътниците в тези случай. Така Ryanair бе принудена да се подчини на регулациите и да обясни на засегнатите лица възможностите, които имат. 

Темата за защитата на правата на пасажерите на авиокомпанията ще бъде дискутирана в Европейския парламент по-късно днес. В залата в Страсбург са поканени комисарят по транспорта Виолета Булц и представител на естонското председателство на Съвета, съобщиха от европейската институция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:17 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още