IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Белият дом е поискал от Конгреса 5 млрд. долара за Пуерто Рико

Още преди урагана Пуерто Рико страдаше от продължителна рецесия и местните власти се бореха с финансови затруднения

20:58 | 11.10.17 г.
<p>
	Разрушени къщи в Пуерто Рико. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Разрушени къщи в Пуерто Рико. Снимка: Ройтерс

Белият дом призова късно снощи Конгреса да отпусне 5 млрд. долара за облекчаване на финансовата криза в Пуерто Рико след урагана Мария, предаде Асошиейтед прес.

Централните власти в Пуерто Рико, редица общини и други местни власти страдат от недостиг на ликвидни средства, след като природната стихия блокира приходите им и изтощи ресурсите на острова.

Белият дом поиска също на Пуерто Рико да бъде отпусната помощ от 150 млн. долара. 

В края на миналата седмица губернаторът на острова Рикардо Ресейо изпрати писмо до Конгреса с молба за 500 млн. долара по програма за подпомагане при природни катастрофи, която цели да помогне на местните власти да се справят с недостига на данъчни приходи, причинен от подобни събития. Той поиска и други форми на подпомагане на стойност близо 4 млрд. долара. 

Още преди урагана Пуерто Рико страдаше от продължителна рецесия и местните власти се бореха с финансови затруднения. Съвет за финансов контрол извършва надзор над дълговите проблеми и плановете за икономии на територията. 

Администрацията вече поиска 29 млрд. долара за Федералната агенция за управление на извънредните ситуации и за плащания на застрахователни обезщетения при наводнения, както и 577 млн. долара за борба с пожарите. 

Конгресът все още не е взел финансови решения, но според източници лидерите на републиканците искат да избегнат други скъпи интервенции. Делегации от Тексас и Флорида, които през последните месеци също пострадаха от урагани, са поискали десетки милиарди долари допълнително подпомагане.

Тексас е помолил за 19 млрд. долара за облекчаване на последиците от урагана Харви, а Флорида - за 27 млрд. долара след урагана Ирма. Лидерът на демократите Нанси Пелоси посочи вчера в изявление, че помощ ще бъде нужна и за Калифорния, където продължават да бушуват пожари. 

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още