IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Надценен ли е пазарът на акции?

Въпреки че това може би е факт, не е и задължителна предпоставка за непосредствена корекция в посока надолу

08:16 | 12.01.17 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Getty Images News</p>

Снимка: Getty Images News

Фондовата борса в САЩ е във възходящ тренд от почти 7 години. От дъното на пазара, отбелязано през март 2009 г., S&P 500 нарасна с близо 240% в номинално изражение до рекордните 2277 пункта. След отчитане на инфлацията през индекса на потребителските цени (CPI) S&P 500 отчете ръст от 164% за същия период. Логично възниква въпросът

Надценен ли е вече пазарът

Един от най-разпространените индикатори, който отчасти може да даде отговор на този въпрос, е т.нар. „циклично коригиран коефициент цена/печалба“ (CAPE ratio), популяризиран от Нобеловия лауреат по икономика проф. Робърт Шилер. CAPE е елегантен и лесен за изчисление показател, който показва съотношението между текущата пазарна стойност на S&P 500 и усреднената реална (след приспадане на инфлацията) печалба на акция на индекса за последните десет години. За разлика от обикновения показател P/E, който взема предвид печалбата на акция само за последната година и е по-волатилен, CAPE залага на дългосрочното ниво на печалба, което да отчита икономическия цикъл от експанзия до свиване на БВП. Ако текущата стойност на CAPE е под дългосрочната средна, то цените на акциите са подценени спрямо фундаменталната стойност, а ако CAPE е над средната, то цените на акциите са надценени.

Следващата графика показва стойностите на CAPE между 1880 г. и 2016 г. Две основни неща правят впечатление. Първо, CAPE показва тенденция на връщане към дългосрочната средна стойност и, второ - дългосрочната средна стойност е 16,7, докато текущата стойност на CAPE е доста над нея на ниво 28.1.

Нещо повече – показателят в момента се намира на разстояние почти два пъти стандартното отклонение от дългосрочното средно CAPE и само 5% от историческите стойности на показателя са над текущото ниво от 28. С други думи, при допускане за нормално разпределение шансът S&P 500 да е надценен е 95%.

Източник: Графика на автора по данни на Yale University, Department of Economics

Има ли непосредствена заплаха от пазарна корекция

Гледайки голямата картина, на пръв поглед CAPE наистина проявява тенденция на връщане към средната стойност. По-внимателно наблюдение обаче показва, че тази тенденция често е бавна – например CAPE е под средната си стойност в продължение на 21 години между 1906 г. и 1927 г., в продължение на 15 години между 1940 г. и 1955 г. и в продължение на още толкова между 1972 г. и 1987 г.

Нещо повече – през последните 25 години между 1991 г. и 2016 г. пазарът е трайно над средната стойност, връщайки се към нея единствено за около година през 2008.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 19:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 1 rate down comment 0
FNM
преди 7 години
Евтини пари = по-високи корпоративни печалби и високи оценки на активите.Скъпи пари=по-ниски корпоративни печалби+вероятна рецесийка и ниски оценки на кативите.Да, ама може ли винаги да се принтират парчки без ограничение, както прави ФЕД?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 2
QUANTUM
преди 7 години
Също важно е в заглавието да се сложи, че става въпрос за САЩ, защото човек отваря сайта и го обхваща страх и отива да си продава акциите...Един вид малко манипулативно е заглавието, според мен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 2
QUANTUM
преди 7 години
Затова Шилер преподава, а не лежи на яхта на Карибите. :)Това което не се казва е, че сме на съсвсем друго плато в резултат на напомпените пари. Не знам дали в такъв случай дали всички графики имат смисъл...Иначе, ако САЩ започне обратния процес, свиване на дълга, нмаляване на дефицитите, вдигане на лихвите и прибиране на напечатаните пари, може да се върнем към средните величини. Интересо е какво ще направи Тръмп. От една страна говори за намаляване на дълга, от друга ще инвестира здраво.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 6
Misho ILIEV
преди 7 години
С други думи, не се знае знае ли се! :-)- "процесът на mean-reversion е бавен, като в някои отрязъци продължава между 15 и 25 години"Като се има предвид времевия хоризонт на повечето инвеститори и спекуланти, излиза че САРЕ няма почти никаква стойност. Самият Шилер казва, че в момента не могат да се правят изводи за доходонсността на акциите въз основа на САРЕ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 3
Patilan
преди 7 години
Пазарът ще спихне леко поради увеличаването на ОЛП от ФЕД. С края на евтините пари ще дойде и края на рекордите в индексите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 11
michaelis12
преди 7 години
анализ не анализ тва е положението, до са летяха благодарение на печатницата на брадатия еврейн и бабиерата без грам реална стойност и производство и са следва да кацнат в реалността. До 2019-2020 Сипот на хилка дет му е мястото и тва е, а вашо измислено БФБ не искам и да знам .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 2
Императорът
преди 7 години
Ок. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 1
Красимир Йорданов
преди 7 години
Вместо да гледаме - по-добре да четем. Анализът включва преизбирането на Тръмп и е към края на декември 2016.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 2
ceneto
преди 7 години
браво, най-сетне нещо интересно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още