IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Скритият икономически тигър на Европа

Прогнозираният 3% ръст на икономиката през 2012 г. в Люксембург рязко контрастира с растеж от едва 1,5% през същата година в Германия

16:16 | 20.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
Скритият икономически тигър на Европа

Тези, които наблюдават епичните усилия за овладяването на дълговата криза в страните от периферията на еврозоната знаят, че Германия е основният мотор на икономическия растеж в региона.

Германският брутен вътрешен продукт (БВП) вероятно ще се повиши с 3% през 2011 г., твърдят икономисти от Capital Economics. Страната, която те поставят на второ място по икономически ръст сред страните от еврозоната, някак си остава незабелязана, пише CNBC.

Според прогнозата на Capital Economics през тази година икономиката на Люксембург ще нарасне с 2,8%, а през 2012 г. - с 3%.

„Поради ограничената нужда от фискална корекция, следствие от отличното състояние на публичните финанси, а също и устойчивия растеж на износа, икономиката на Люксембург ще продължи да се представя значително по-добре от еврозоната като цяло“, се казва в публикувана днес прогноза на Captial Economics. „Все пак, масивният банков сектор във Великото херцогство остава уязвим към дълговите проблеми в периферията.“

Прогнозираният 3% ръст през 2012 г. в Люксембург рязко контрастира с нарастване на икономиката от едва 1,5% през същата година в Германия.

„Съвсем не е сигурно, че германските потребители ще похарчат толкова, колкото правителството в Берлин се надява“, посочва Captial Economics. „Въпреки сравнително здравословното състояние на трудовия пазар в Германия, забавеният ръст на заплатите и повишаващата се най-малко в краткосрочен план инфлация, ще задържат растежа на реалните доходи нисък“.

„Като цяло германският експортен бум ще поддържа силния ръст на федералната икономика през първата половина на 2011 г.“, посочва Captial Economics. „Въпреки това, очакваното влошаване на глобалната икономическа обстановка и устойчиво ниското потребление на вътрешния пазар, вероятно ще се отразят негативно на растежа през втората половина на годината и през 2012 г.“

„Все още съществуват съмнения за това, дали вътрешното потребление в основните икономики от еврозоната ще нарасне достатъчно в светлината на мерките за затягане на фискалната дисциплина, предвиждани от все повече правителства, и очакванията за монетарна политика в подкрепа на по-високи лихвени проценти, засилен валутен контрол и рестриктивна кредитна политика от страна на Европейската централна банка (ЕЦБ)“, посочват от  Capital Economics.

„Всичко това, наред с възможността за интензифициране на дълговата криза в периферията, ще подклажда страховете за разпадане на еврозоната и ще влияе негативно на курса на еврото“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:43 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още