IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

UniCredit продава 10% дял във FinecoBank за близо 328 млн. евро

Банката стартира и задълбочен стратегически преглед, за да укрепи и оптимизира капиталовата позиция на групата

12:06 | 12.07.16 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

UniCredit продава 10% дял в компанията за финансови услуги FinecoBank за близо 328 млн. евро като част от усилията на италианския кредитор да увеличи капитала си, съобщава MarketWatch. 

В свое изявление най-голямата по активи италианска банка обяви, че ще продаде дела си чрез букбилдинг (book building), метод, при който посредникът или инвестиционната банка по емисията сондират интереса към предлаганите акции сред големите институционални инвеститори и на тази база определят цената) на цена от 5,40 евро за акция. След приключване на продажбата банката ще притежава дял от 55,4% в компанията на финансовите услуги. 

Продажбата ще увеличи собствения капитал от първи ред (Common Equity Tier 1 - CET 1) с около осем базисни пункта.

UniCredit обяви намерението си да продаде дял от FinecoBank в понеделник.

Същевременно италианската банка съобщи, че започва "задълбочен стратегически преглед" под ръководството на новия си главен изпълнителен директор Жан-Пиер Мюстие - стъпка, предприета на фона на все по-изостреното внимание на инвеститорите. 

Най-голямата по активи италианска банка информира в съобщение, че целта на прегледа на всички области на дейността ѝ е да укрепи и оптимизира капиталовата позиция на групата и да се подобри рентабилността. Мерките ще включват допълнително орязване на разходите, оптимизиране на капитала и намаляване на риска.

Институцията определя германското си подразделение HVB, централноевропейските и източноевропейските си операции и корпоративната инвестиционна банка като стратегически операции и допълва, че здравите италиански корени на UniCredit правят италианската банка "абсолютно основна" за групата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:51 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
marto76
преди 7 години
И да продават, пак е късно. Факт е, че банковият сектор в Италия е в дълбока криза, която е възможно да се пренесе в ЕС. Европейският банков надзор изчислява сумата на невъзвръщаемите италиански кредити на около 360 милиарда евро. А балонът с лошите кредити е започнал да се пука, та италианската държава няма да може да се справи сама, в резултат на което страните от еврозоната ще бъдат изправени пред поредното предизвикателство. Основният проблем е слабата конюнктура в Италия. Според Мартин Фауст: "Италианската икономика почти не отбелязва прираст и се намира в частична рецесия. Много фирми и частни домакинства не могат да обслужват дълговете си".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още