IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво е значението на Минското споразумение

Дяволските подробности в този документ дават голямо предимство на руснаците и техните приятели, пише Financial Times

15:55 | 16.02.15 г. 25
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Светът обича мирните споразумения. Красотата на всяка сделка, подобна на прекратяването на огъня, договорено в ранните сутрешни часове в четвъртък, е в това, че може да бъде представена по два еднакво интересни начина. Тя е или "Кемп Дейвид", превъзходен момент на помирение между заклети врагове, или "Мюнхен", отстъпление с цел усмиряване на диктатори, пише в цитиран от БТА свой анализ за Financial Times Найъл Фъргюсън.

Минското споразумение обаче не беше нито едно от двете. Няма изгледи Русия и Украйна да постигнат вечен мир. Нито има изгледи Украйна да бъде разкъсана от руския президент Владимир Путин, както някога Чехословакия беше разкъсана от Хитлер с мълчаливото съгласие на Великобритания и Франция. 

Стига толкова измислици. Минската сделка даже не беше официално споразумение, смятат някои участници; тя по-скоро е списък с неща за изпълнение, който може да (но може и да не) доведе до примирие в Източна Украйна. Въпреки че на нея присъстваха германският канцлер и президентите на Франция, Русия и Украйна, те не подписаха нищо. Документът беше договорен от представители на "контактната група", включваща Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, Украйна и проруските отцепнически бунтовници, които се бият на изток.

Нещата за изпълнение включват създаване на демилитаризирана зона в Източна Украйна; размяна на всички военнопленници; помилване на всички лица, които може да са извършили военни престъпления; възобновяване на икономическите връзки между Киев и оспорвания регион Донбас, включващ Донецка и Луганска област; и сложен процес на конституционна децентрализация, насочен към увеличаване на политическата автономия на Донбас.

За кабинетния стратег всичко това изглежда напълно достатъчно. Но прочетете уловките. Първоначалните договорености от Минск през септември 2014 г. предвиждаха Украйна незабавно да добие отново пълен контрол върху националните си граници - освен, разбира се, тази около Крим, който беше анексиран от Русия миналата година. Но новият документ отлага предаването на граничния контрол в Донбас до края на 2015 г.

Освен това сепаратистите ще добият контрол върху 500 квадратни километра украинска земя, невключени в по-ранното споразумение. Накрая всички конституционни промени, предвидени в документа от миналата седмица, трябва да бъдат одобрени от сепаратистите.

Накратко, дяволските подробности в този документ дават голямо предимство на руснаците и техните приятели. А това не бива да ни изненадва. Понеже позицията на Украйна е класическа в историята на международните отношения още от древността: тя е слаба.

„Вие знаете, както и ние, че правото се обсъжда само между равните по сила, докато силните правят това, което могат, а слабите понасят това, което трябва." Така казали с хладна заплашителност атиняните на обречените мелосци в "История на Пелопонеската война" на Тукидид. Това е по същество отношението на руското правителство към украинците.

Президентът Петро Порошенко прави това, което трябва. Ако той беше отхвърлил предложените в Минск условия, украинските войски в стратегически важния град Дебалцеве в Донецка област може би щяха да бъдат подложени на изтребление. Европейците щяха да го обвинят в неотстъпчивост. А се предполага, че управляващият директор на Международния валутен фонд Кристин Лагард, която обяви в четвъртък допълнителна кредитна линия за Украйна на стойност 17,5 милиарда долара, едва ли щеше да е  толкова отзивчива, пише още Financial Times, цитиран от БТА.

В сряда Порошенко получи предложение, което не можеше да отхвърли: няма сделка в Минск, няма пари от МВФ. Все пак той знае, че - като се остави настрана чекът - всичко, което е осигурил, са няколко дребни дипломатически точки, а не истинско прекратяване на огъня. Няма ясна причина, поради която руснаците да бъдат по-склонни да спазват това споразумение, отколкото предишното.

За да видите защо, трябва да разберете какво се опитва да постигне Путин. То не е присъединяване на още украински територии, а създаване на зона на "замразен конфликт" от полуавтономни райони, в които Киев няма думата.

Голямата заплаха, която надвисна над него преди около седмица, дойде от Конгреса на САЩ, където силно се увеличава подкрепата за въоръжаване на Украйна. Вече не само републикански "ястреби" като сенатор Джон Маккейн искат да бъде въоръжаван Киев.

Дори съвършено либералният лидер на малцинството в Сената Хари Рийд настоява за това. Както и Аштън Картър - предстоящият министър на отбраната в правителството на президента на САЩ Барак Обама.

Другата заплаха, надвиснала над Путин, беше германското възмущение от пренебрежението му към предишното Минско споразумение. Той отвърна, като използва дипломация, за да забие клин между Европа и САЩ. Въпреки че едва ли е на негова страна, канцлерката Ангела Меркел казва, че "не може да си представи ситуация, при която подобрено оборудване за украинската армия да доведе дотам, че президентът Путин да се впечатли толкова, че
да повярва, че ще загуби във военно отношение".

Като покани канцлера и френския президент Франсоа Оланд в Москва, а после се срещна отново с тях в Минск, Путин максимално използва това разделение. Той значително снижава риска от изпращане на американски оръжия в Украйна. А също така придава надеждност на новата доктрина на Обама за "стратегическо търпение", оповестена по-миналата седмица.

В действителност тази стратегия (известна също като "двоумене") позволява както на Сирия, така и на Ирак да затънат в хаос. Източна Украйна усилено върви в същата посока. За съжаление достатъчно хора на Запад лековерно ще приемат измислицата за Мира от Минск, позволявайки суровата реалност на място да бъде пренебрегната, подобно на уловката в документа.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 36 rate down comment 12
Сините камъни
преди 9 години
Да им ..... на таймса!Не стига , че опълченците въпреки волята си оставиха обкръжените им платени наемници да се измъкнат, ами пак търсят под вола теле!Повтарям, Корпорация САЩ иска война!Доларър може да вирее само ако иам войни!И каква Русия пак намесват!Ако трябваше да има преговори, от едната страна трябваше да са САЩ/ НАТО, от другата опълченците!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 39 rate down comment 12
dakl
преди 9 години
Лошото в случая е само това , че Русия има не добра традиция да завършва започнатите срещу нея войни в столиците на тези "завоеватели"!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 40 rate down comment 13
Стефчо
преди 9 години
В действителност тази стратегия (известна също като "двоумене") позволява както на Сирия, така и на Ирак да затънат в хаос.Тоя и той е шампион по лицемерие /шотландец беше май/. Интересно кой съсипа Ирак и Сирия. ФТ е паднал до нивото на елементарен идеологически ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 41 rate down comment 16
michaelis
преди 9 години
ако тея бастуни САЩа не правиха мизерии по цял свят, поне да бяха израстнали малко духовно не да ми копират Римската Империя, просто цена нямаше да имат, щяха да бъдат държава мечта и всички щяха да ги следват. Но те са *** и ще си сърбат попарата един прекрасен слънчев ден .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 40 rate down comment 14
michaelis
преди 9 години
data на мене ми е ясно, че им се пълни хазната на тях ей за тва ги мразим тея нещастници. Само войни да им и да им се пълни хазната и да създават раздори. САЩ нищо не може да им направи на Рашастан, защото всички знаем какво ще остане след това ако има директен конфликт между двете държави .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 40 rate down comment 15
michaelis
преди 9 години
Баце за тва Украйна ше яде бой барабар с Натовските легионери. И Русия имат платени войници, но нямат интерес да правят джумбуш искат хората да си търгуват спокойно без да имат около врата си разни американски ПВО. Тва искат Рашастан до сега пробват дипломатично, но накрая ше ги изгърбят там и в насила в Евразийския съюз там няма мърдане, Украйна ако си мисли, че ше може да е под американска опека там, мноо жестоко са се заблудили.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 33 rate down comment 9
data
преди 9 години
http://***.segabg.com/article.php?id=695453
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 38 rate down comment 10
data
преди 9 години
1) Безредици в Украйна чрез подстрекаване и финансиране на фашизоиди в Полша и Украйна 2) Дрънкане на оръжие, "Lip service" - pro forma заплахи, но без военна намеса, за да не затънат САЩ, както в 20-годишната Виетнамска война, която завърши с фиаско за САЩ през 1975 г. З) Запориране на задграничните авоари на руските и украинските олигарси без тези, които финансират антируското брожение, с което привличат и други олигарси да го финансират. Когато и ако САЩ постигнат война между Украйна и Русия 4) Войната да се проточи с пари от ЕС и оръжие от САЩ до взаимно изтощаване на Русия и Украйна 5) Путин да бъде елиминиран поради вътрешно недоволство или "другояче" 5) Изоставяне на употребените вече кафяви фашизоиди, подпомагане на Украйна да се справи с тях; US (транснационалите) слагат ръка върху природните богатства на Русия 5) Украйна повече не е нужна, тя има само жито, въглища, метал, самолетостроене, ракетостроене, които само се пречкат на световния пазар 6) Западна или цяла Украйна е оставена да увисне на шията на ЕС и да й тежи като воденичен камък 7) Summa Summarum тройна победа над Украйна, Русия и ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 37 rate down comment 10
data
преди 9 години
Пич , единственият печеливш от един безкраен конфликт в Украйна е омразния ти САЩ . Все пак не американчетата пълнят ковчезите нале ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 35 rate down comment 16
georgi_shum
преди 9 години
Баце, Вашингтон прави там каквото си иска, и какво му диктува интереса. И е там поради най важната причина - защото може да си го позволи. А Путин не е в Канада и Мексико, не защото не иска ( а той наистина много иска), а защото НЕ може да си го позволи:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още