IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Силна турбулентност на репо пазара в САЩ

Нови регулации могат да променят начина, по който функционира финансовата система

15:05 | 24.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Силна турбулентност на репо пазара в САЩ

Ключов елемент от механизма, който върти парите в американската финансова система, изпитва затруднения, след като нови ограничения карат банките да се оттеглят от мултитрилионния пазар на репо сделки, пише Wall Street Journal.

Огромният и сложен пазар на споразуменията за обратни изкупувания на активи поддържа движението на финансите и търговията, давайки възможност на хедж фондовете, инвестиционните банки и други финансови организации да заемат и дават на заем средства в краткосрочен план.

Напоследък обаче се появяват тревожни сигнали. Големите банки, които действат като посредници между заемателите и кредиторите, се отдръпват от пазара. Старшите банкери заявяват, че участват с неохота на пазара, заради изисквания на регулаторите, които оскъпяват  търговията с репо сделки.

Goldman Sachs е свила активността си на репо пазара с около 42 млрд. долара през първото шестмесечие на годината, посочвайки като причина капиталовите изисквания. Barclays също е намалила кредитирането си чрез репо сделки и подобни споразумения с около 25 млрд. долара до 289 млрд. долара през първото полугодие.

Bank of America и Citigroup са ограничили участието си в репо сделките съответно с по 11,4 млрд. и 8 млрд. долара. Обемът на кредитирането чрез репо сделки на JP Morgan остава сравнително непроменен.

Репо сделките функционират като краткосрочни заеми, обезпечени с активи като американски държавни облигации например. Заемателите се съгласяват да продадат облигациите на друг играч за пари в брой с обещанието, че закупят обратно облигациите при малко по-висока цена в бъдеще.

Заемателите често са хедж фондове, а кредиторите обикновено са фондове на паричния пазар. Оттеглянето от пазара на банките може да затрудни процеса по взимане назаем на хедж фондовете и да ограничи възможностите за инвестиции на фондовете на паричния пазар. В повечето случаи за инвеститорите е по-трудно да намерят търговски партньор за хеджиране или извършване на къси продажби.

Намаляващата роля на банките на репо пазара „би могла да усили колебанията на пазара когато започне вдигането на лихвите“ или се появи друго финансово сътресение, коментира анализаторът в Barclays Джоузеф Абате.

Според регулаторите промените са положителни. Преди кризата много компании на Wall Street разчитаха прекалено много на репо сделките за пари в брой. Достъпът им до тези средства обаче беше прекъснат когато инвеститорите се паникьосаха за стойността на ипотечните облигации и платежоспособността на фирми като Lehman Brothers, които разчитаха на репо сделки за налични средства.

Новите правила са „ограничителни, но благоприятстват стабилността на финансовата система в дългосрочен план“, каза заместник-председателят на Федералната корпорация за застраховане на влоговете Томас Хьониг.

Банките не възнамеряват да изоставят клиентите си на репо пазарите, казаха финансовите институции в частен разговор. Наблюдават се признаци обаче, че неохотата им да обработват големи обеми репо сделки допринася за увеличаването на нестабилността на пазарите.

Сравнително голям брой репо трансакции, свързани с американски държавни облигации се провалиха или не бяха приключени, защото една от страните не е предоставила облигациите, по данни на компанията за проучвания Wrighston ICAP.

Оттеглянето на банките свива масата на активите, достъпни за репо сделки, обезпечени с американски ДЦК, което води до спад на трансакциите. „Има недостиг на обезпеченост“, коментира управителят на фонд на паричния пазар Джо Линах. Понеже тази тенденция се задържа може да стане така, че повече фондове да разчитат повече на Фед за инвестиране на своите средства, добавя той.

Търсенето на определени видове облигации е толкова високо, че някои компании приемат негативни лихви за парите, които заемат в замяна на търсената обезпеченост, споделят инвеститорите.

Някои от тях се опасяват, че прекратяването на стимулиращата програма на Фед ще увеличи несигурността на пазара. Фед тества механизъм за спирането на парите, заливащи финансовата система,  в търсене на начин да привлече средства, които иначе биха отишли на пазара на репо сделки.

Промяната може да промени начина, по който функционира финансовата система и предизвиква страхове около това как пазарите ще реагират на следващата криза.

Фед засили участието си на пазара на репо сделки в начинанието си да тества нов инструмент, насочен към контролирането на краткосрочните лихвени равнища.

Централната банка изтегля над 4 трлн. долара в облигации като част от програма за стимулиране на икономиката, като същевременно тества кредитиране срещу част от тези облигации в замяна на пари в брой, за да изтегли пари от икономиката.

Отделът на Фед по търговия с репо сделки прие среден дневен обем на споразумения за обратни изкупувания на акции от 121,3 млрд. долара през юли, спрямо 73 млрд. долара през януари. Взаимните фондове на паричния пазар са едни от големите играчи в тази програма за обратни репо операции, осигуряващи убежище на парите в брой.

Големите участници на пазара търгуват все по-често с Фед, вместо с банките. Според агенцията за кредитен рейтинг Fitch Ratings това се дължи на удобството да се работи с централна банка, по-добрите условия и новите регулации, които изменят начина, по който финансовите компании участват на пазара.

Самият Фед обаче изглежда се чувства некомфортно в новото си амплоа. Председателят на банката Джанет Йелън изрази опасения миналия месец, че Фед може да стане „прекалено голям участник или да заиграе прекалено важна роля на пазара“ и по този начин да осигури „убежище, което би могло да причини спад на кредитирането към други участници на паричните пазари“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:49 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още