IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да постъпят спестяващите за пенсия при спадащи пазари?

Има начини за преминаване през инфлацията и рецесията, но сигурността си има цена

08:49 | 16.07.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Това означава, че е от съществено значение част от пенсионния ви фонд да е относително имунизирана срещу спадащите цени на активите. А единствените такива активи са кешоподобните, или във всеки случай краткосрочни активи, които намаляват малко с повишаване на лихвените проценти.

Мисля за това като за „сигурен фонд“, за разлика от останалата част от портфейла, която е вашият „фонд за растеж“. Разбира се, в момента има още един проблем, тъй като активите със стабилна стойност не са защита срещу висока инфлация.

Единствената защита се крие в активи с възвръщаемости, които сами по себе си са свързани с инфлацията. Американците са късметлии, тъй като правителството на САЩ издава така наречените спестовни облигации клас I (накратко I-облигации) с възвръщаемост, която постоянно се индексира с инфлацията.

Най-близкият еквивалент, наличен в Обединеното кралство, са обвързаните с индекси ДЦК, чиито лихва и матуритетни плащания се коригират, за да отразят инфлацията. Но отразяването на инфлацията не означава индексиране с нея. Всъщност в продължение на няколко години доходността на тези ДЦК отразява ефективно отрицателната инфлация и не е много удобно да получавате плащания, които вървят нагоре и надолу с инфлацията, но на ниво постоянно под инфлацията. Но това е реалността. Сигурността, която търсите срещу инфлацията, си има цена.

Именно тези активи, ориентирани към безопасността – или, ако не притежавате такива, най-краткосрочните облигации във вашето портфолио – ви предлагат най-евтината защита срещу риска от последователност на възвръщаемостта.

Това води до последния въпрос. Какви уроци можете да извлечете за следващия път?

Отговорът за тези от вас, на които им остават повече от, да речем, пет години до необходимостта да теглят пари от портфейла си, е никакви, освен че е разумно да имате дългосрочен инвестиционен план, към който можете да се придържате, като например станалия традиционен „плъзгащ се път“, който е в основата на много акумулиращи планове за пенсиониране.

Защо пет години? Няма магия в числото. Това е периодът от време, за който исторически пазарите обикновено се възстановяват до своите коригирани спрямо инфлацията нива след спад. И да, историята не е предсказател на бъдещето, но поне е ориентир.

Какъв е отговорът за пенсионерите и тези, които са близо до пенсия? Изградете този предпазен фонд, който да ви позволи постепенно да изтеглите до пет години разходи, без да набутвате вашия ориентиран към растеж фонд, ако на пазарът му отнеме време да се възстанови от спада. (Писах за тази стратегия в материал за FT Money преди година.) И крайната защита: бъдете готови да коригирате разходите си. Животът непрекъснато се променя. Ако можем да се приспособим без много болка, това е голяма защита срещу панически реакции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 1
Solar Power
преди 1 година
Така е ! Аз съм заложил например на алтагаз. Много се колебаех лукойл/газпром , но в крайна сметка заложих на алтагаз. Плащат дивидент всеки месец :) Друг добър избор е БМВ. Редовно вече над 15 години дивидент малко над 5% средно. Има и други добри , но са все западни всичките :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 3
Императорът
преди 1 година
Когато пазарите паднат: гувичиш. Разбира се: не б0kлyци. Те може никога да не се възстановят. Примери ного. Но - могъщи компании със стабилен и най-вече стратегически бизнес - снасящи редовно сосни дивиденти - няма как да не се възстановят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още