IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ESG фондовете устояват на силния спад на пазарите, но инвеститорите бягат от тях

Бързият растеж на ESG фондовете съвпадна с бичия пазар, а сега са оставени на милостта на борсите

14:29 | 19.06.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

За инвеститорите в устойчивостта представянето на ESG фондовете може и да предложи малка отсрочка. Фондовете от три категории – с фокус върху Европа, върху САЩ и глобалните ESG фондове, се представят по-добре тази година от фондове, които не са насочени към ESG, пише Bloomberg.

В съответствие с масовите разпродажби фондовете без фокус върху ESG постигат отрицателна доходност. При ESG фондовете намалението е по-малко в сравнение с останалите, въпреки типично технологичните, енергийни портфейли.

ESG ESG

Поддръжниците на ESG настояват, че използването на екологични, социални и управленски показатели при вземане на решения за инвестиране може да доведе до възвръщаемост - или поне няма да ги повлече надолу.

Други не са толкова сигурни. Бързият растеж на ESG фондовете съвпадна с бичия пазар, който приключи през 2022 г.

„За първи път от дълго време ESG компаниите ще бъдат оставени на милостта на пазара“, коментира Джеймс Пени, главен инвестиционен директор в TAM Asset Management. Досега всеки можеше да купи произволен ESG фонд и той щеше да свърши работа, допълва той.

Инвеститорите са разтърсени. Спадът на пазара през май беше съпроводен с рекордни изходящи потоци от ESG фондовете. Според Bloomberg Intelligence инвеститорите са изтеглили 2 млрд. долара от борсово търгувани фондове за акции с етикет ESG.

Що се отнася до активите под управление, фондовете, фокусирани върху екологични, социални и управленски фактори, се свиват с 20,5% досега тази година, малко повече от 19% спад при общите фондове, показват данни на Bloomberg.

ESG инвеститорите също плащат по-високи такси за своите инвестиции. Това създава още един тест за възвръщаемостта, според Morningstar.

ESG ESG

Инвеститорите може да са щастливи да платят повече, когато възвръщаемостта е добра. Приоритетите обаче се променят при бурни пазари. В проучване на RBC сред 900 инвеститори, базирани в САЩ, почти половината казват, че финансовите резултати и възвръщаемостта са по-важни от въздействието на ESG, в сравнение с 42%, които казват това през миналата година.

В отделно проучване Charles Schwab Corp. установява, че 66% от инвеститорите на дребно в Обединеното кралство не се интересуват дали техните вложения са устойчиви, а искат само да увеличат печалбите си.

В момента инвеститорите са фокусирани върху краткосрочната перспектива, казва Пени. „Лихвите се увеличават. Има криза при разходите за живот. Инвеститорите са много по-загрижени да не загубят пари, отколкото да направят 10% или 20%“, допълва анализаторът.

Техническите акции съставляват една четвърт от глобалните активи на ESG фондовете в края на април - повече, отколкото са технологичните акции в останалите фондове, които нямат етикет ESG, според аналитичната фирма EPFR. Възвръщаемостта на индустрията намалява с около една трета тази година. Най-големият ESG ETF, BlackRock iShares ESG Aware е разпределил 28% от портфейла си в технологични акции и губи 24% тази година.

ESG фондовете са склонни да избягват или минимизират експозицията си към енергийни акции, така че не се възползват от бума на енергийния пазар.

По-тревожно е дългосрочното представяне на ESG фондовете. Те се представят по-слабо на по-широкия пазар през последните пет години, като възвръщат средно 6,3% годишно в сравнение с 8,9% за по-широките фондове, според данни, събрани от Bloomberg. Инвеститор, вложил 10 000 долара в среден глобален ESG фонд през 2017 г., ще има 13 573 долара днес, приблизително 1 720 долара по-малко, отколкото ако ги вложи в портфейл без ESG етикет.

Същото важи и за инвеститорите във фондове, насочени към САЩ и Европа. ESG фондовете в САЩ възвръщат средно 10,2% годишно в сравнение с 12,6% за по-широките фондове. Европейските портфейли нарастват средно с 3,8% годишно, малко по-малко от 4% средна годишна възвръщаемост за фондове, които не са ESG.

Засега все още има ентусиазъм за ESG, казва Пауло Салазар, съпредседател акции на нововъзникващи пазари, в базираната в Белгия Candriam. „Не виждам тенденцията да е засегната по някакъв начин и интересът остава голям“, допълва той.

В същото време може да е добре инвеститорите да осъзнаят, че ESG инвеститорите ще са обект на гравитацията на пазара, според Дънкан Ламонт, ръководител стратегически изследвания в Schroders. Дългосрочните структурни двигатели на икономическите инвестиции обаче са си налице, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
julian12
преди 1 година
ESG е поредната Гейска инициатива, която пропада заедно с гейските, ляво-комунистически политики.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още