IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите трябва да обмислят преструктуриране на портфейлите от облигации

В средно- и дългосрочен план очакваме основните лихви в Европа и САЩ, както и кредитните спредове, да се покачват, посочва Мария Бойчинова от Експат АМ

12:05 | 29.09.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Инвеститорите трябва да обмислят преструктуриране на портфейлите от облигации

Облигациите имаха много добро представяне през последните години, движени от политиките на централните банки за подкрепа на пазарите, исторически ниските лихвени нива и възстановяването след кризата от 2008 г. Апетитът за риск сред инвеститорите се засили и това доведе до исторически ниски нива на кредитните спредове. В същото време лихвите в САЩ и Европа по безрискови и нискорискови инструменти паднаха много.

В средносрочен и дългосрочен план очакваме както основните лихвени нива в Европа и САЩ, така и кредитните спредове да се покачват. Това ще се отрази като цяло негативно върху пазарите на инструменти с фиксирана доходност. В такава ситуация инвеститорите трябва да обмислят стратегия за преструктуриране на своите портфейли от облигации, се казва в анализ на Мария Бойчинова, главен финансов анализатор в Експат Асет Мениджмънт.

От какво зависят цените по облигациите?

Ето накратко три от основните видове рискове, на които са изложени инвеститорите в облигации:

1. Риск от покачване на лихвените нива

Лихвените нива и цените на облигациите се движат в обратна посока – когато лихвите се покачват, цените на облигациите падат. Покачването на лихвените нива има най-силно влияние върху инструментите с фиксиран купон и много години до падеж. Да кажем, че облигация X се търгува на цена 100% от номинала, има фиксиран купон 5% годишно и падежира след 30 г. Лихвените нива в икономиката за ниво на риск по-ниско от това на облигация X са 2%. Инвеститорите са съгласни да получават доходност от 5% годишно върху облигация X за нейното ниво на риск и затова цената й e 100. Централната банка обаче решава да вдигне лихвените нива в икономиката от 2 на 4%, като започне да финансира търговски банки на по-високи лихвени нива и/или да продава държавни ценни книжа (с цел да намали паричното предлагане и по този начин да повиши лихвите). Инвеститорите могат да взимат лихва от 4%, ако сложат парите си в банка или си купят на пазара държавни ценни книжа и вече не са съгласни да платят цена 100 за облигация, която дава само 5% купон при по-висок риск. Така започват да разпродават облигацията, докато цената й падне до нива, при които доходността й е отново атрактивнa (напр. доходност от 7 или 8%).

2. Кредитен риск или риск от изпадане в несъстоятелност

Корпоративните облигации са дълг, издаден от компания. Дали този дълг ще бъде обслужван, зависи от финансовото състояние и развитие на съответната компания. Доходността на корпоративните облигации трябва да е достатъчно висока, за да компенсира инвеститорите за кредитния риск, който поемат. До голяма степен кредитният рейтинг на облигациите отразява кредитния риск. Облигации с рейтинг от BBB- (от S&P или Fitch) и от Baа3 (от Moody’s) и нагоре имат т.нар. инвестиционен кредитен рейтинг (investment grade), докато облигации с рейтинг от BB+/Ba1 и надолу са със спекулативен профил (junk = боклук).

3. Системен риск

Познат е също като „волатилност“ или „пазарен риск“. Този тип риск е невъзможно да се избегне напълно, но може да бъде намален чрез хеджиране или с помощта на правилна стратегия за разпределение между различни класове активи, в различни географски зони, валути и икономически сектори.

Тези три основни риска при инвестицията в облигации в момента са на едни от най-ниските си исторически нива и потенциалът за допълнително намаляване изглежда изчерпан. Напротив – опасенията са, че през следващите няколко години тези рискове ще се засилват, което ще доведе до спад на цените на облигациите.

Кога централните банки ще качат лихвите?

Една от най-коментираните икономически теми през 2014 г. е бъдещата лихвена политика на централните банки. Очакванията са, че първо лихвените нива ще бъдат вдигнати в САЩ, където икономическият фундамент е значително подобрен, а Федералният резерв не е покачвал лихвите от май 2006 г.

Всяко тримесечие Федералният резерв публикува очакванията си за основните лихвени нива. В доклада от юни 2014 г. беше отразено, че по-голяма част от членовете на Федералния комитет за операциите на открития пазар очаква основните лихвени нива да достигнат 1.00-1.25% до края на 2015 г. В момента целевото ниво е между 0.0% и 0.25%. С покачване на основните лихвени нива в САЩ ефектът върху инструментите с фиксирана доходност най-вероятно ще е негативен поради причините, описани в примера по-горе. От известно време реалната доходност (номинална, намалена с инфлацията) по 5-годишните американски облигации е негативна, което е още една индикация, че номиналните лихвени проценти ще бъдат повишени до нива, които ще направят реалните отново положителни.

Графика 1. Реална доходност по 5-, 7- и 10-год. държавни облигации в САЩ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 13:38 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още