IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Процесът по прочистване на европейските банки от проблемни активи се ускорява

Банките в Европа са продали заеми, свързани с имотния сектор, за близо 41 млрд. евро през първата половина на годината

10:16 | 26.08.14 г.
Процесът по прочистване на европейските банки от проблемни активи се ускорява

Най-големите банки в Европа най-накрая започнаха да продават нежелани активи за милиарди на фона на нарастващата конкуренция между купувачите и регулаторния натиск, съобщава Bloomberg.

Банки, сред които Barclays, UniCredit, Intesa Sanpaolo и Credit Suisse Group, определят все повече проблемни кредити, бизнеси и лоши инвестиции за продажба. Тези активи са се увеличили с 65% спрямо края на миналата година до над 1,72 трлн. долара, сочат изчисления на информационната агенция.

“Списъкът на сделките, които се сключват с подобни активи, е по-дълъг отвсякога”, коментира пред информационната агенция Джоди Гундерсон, старши управляващ директор в CarVal Investors LLC в Минеаполис. По думите на Гундерсон банките са водени от регулаторни съображения, но се поддават и на натиска на пазара, за да се върнат отново към основния си бизнес и да генерират по-високи печалби.

По-строгите изисквания за банковия капитал тласнаха кредиторите към признанието, че голяма част от проблемните кредити в портфейлите им никога няма да бъдат изплатени. Продажбата на тези лоши дългове и на недостатъчно ефективните операции на финансовите институции освобождават средства, които могат да бъдат използвани, за да се засили кредитирането за бизнеса и домакинствата. Това е от изключителна важност за европейските икономики, които продължават да са в застой.

В продължение на години инвеститори демонстрираха желание да купуват проблемни активи от банки, но банките не бяха склонни да продават. Сега обаче компаниите за дялов капитал и други фондове са готови дори да платят повече, за да придобият ценни активи на атрактивни цени.

CarVal например е третият най-голям купувач на проблемни заеми в Европа през първото полугодие след Lone Star Funds и Cerberus Capital Management LP, според консултантската компания Cushman & Wakefield. Компанията е придобила заеми с номинална стойност от около 12 млрд. долара в Западна Европа и САЩ от 2011 г. насам.

Банките в Европа са продали заеми, свързани със сектора на имотите, за 40,9 млрд. евро (54 млрд. долара) през първата половина на годината, сочат други данни на Cushman & Wakefield. Това е над седем пъти повече в сравнение с първото полугодие на 2013 г.

“Банките са в по-добра позиция да продават някои от нестратегическите си активи”, коментира Гундерсон.

Barclays например обяви, че смята да продаде някои бизнеси с твърде високи капиталови изисквания, както и ипотеки в Испания и Италия и дългосрочни корпоративни кредити, които не носят достатъчна възвръщаемост. Credit Suisse създаде специални отдели, които да се разпореждат с активите, които не са от стратегическо значение за банката, и обяви план, че ще излезе от търговията с храни. По-рано банката обяви и план за намаляване на рисково-претеглените активи в инвестиционното си звено.

Стрес тестовете на Европейската централна банка (ЕЦБ), която поема надзора на банките в региона през ноември, също катализираха процеса. Оценката е част от усилията за възстановяване на доверието в европейската финансова система и успя да принуди кредиторите да прочистят балансите си. Освен това банките, които продължават да задържат проблемни и обезценени активи, имат по-високи разходи за финансиране и се налага да увеличат лихвите по кредитите, които отпускат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:13 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още