IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайците продължават да купуват имоти в чужбина въпреки ограниченията

Купувачите намират начин да трансферират капитали на собствен риск заради санкциите

10:11 | 29.09.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Ресторантьорът от Шанхай Дейвид Ху е нервен заради мерките за ограничаване на изтичането на капитал от Китай. Той планира да прехвърли в Австралия последният дял от 66 хил. щатски долара, за да придобие жилище в Мелбърн, пише Bloomberg.

“Покупката на имот в чужбина все още е възможна“, посочва той. Според него обаче процесът е станал „много по-обезпокоителен“.

По-строгият контрол на капиталите в Китай не успява да понижи апетита на китайските купувачи на имоти в чужбина, посочва информационната агенция. Официални данни за тенденцията няма, но брокерски компании от ранга на Knight Frank LLP, Savills Plc и т.н. отчитат засилване на сделките през тази година.

Единствената промяна е, че ограниченията за „изнасяне“ на капитали са накарали китайските купувачи да търсят по-евтини жилища в по-малки градове. Така и плащанията са по-управляеми за тях.

От началото на тази година китайците, когато заявяват годишната си квота за обмен на валута в размера на равностойността на 50 хил. долара, декларират, че парите няма да се използват за недвижими имоти. Нарушителите се изправят и пред санкции.

Има начини обаче да се избегне регулаторният контрол – като парите се изнасят кеш от страната, макар че и той крие рискове. Редовно се фалшифицират и банковите обяснения за парични преводи, заемат се банкови сметки и валутни квоти от роднини, осъществяват се и множество малки трансфери, с което се изнасят големи суми на малки части. Често пари се прехвърлят и чрез „сенчестото“ банкиране.

В много случаи китайци вече са изнесли пари в чужбина преди затягането на контрола или пък имат приятели с достъп до чуждестранна валута, на които впоследствие изплащат заетите средства.

Въздействието на засиления валутен контрол е върху размера, а не върху количеството сделки. В портала за недвижими имоти Juwai.com средната цена на имотите в чужбина, от които китайците са се интересували, е спаднала до малко над 292 хил. долара тази година от повече от 356 хил. долара през 2016 г.

Някои купувачи избягват скъпите центрове като Ню Йорк и се насочват към по-евтини райони, например Флорида и Тексас в САЩ. Те обикновено харчат до 3 млн. юана (450 хил. долара) за имоти в САЩ и до 2 млн. юана за жилища във Великобритания.

Все пак много строителни компании продължават да разчитат на търсенето на луксозни жилища от по-заможните китайски купувачи.

Непоколебимият им апетит за имоти в чужбина предполага, че китайските пари могат да продължат да оказват натиск върху цените, тенденция, която предизвиква тревога сред местните жители от Ванкувър до Сидни, отбелязва информационната агенция.

Китайски купувачи, главно от континента, но също така и от Тайван и Хонконг, са похарчили рекордните 31,7 млрд. долара за жилищни имоти в САЩ през годината до 31 март, като остават най-голямата чуждестранна сила на пазара, според Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти в страната.

Една от причините за продължаващите сделки въпреки санкциите вероятно се крие в липсата на публични наказания на нарушителите, отбелязва Bloomberg. В края на миналата година Държавната администрация на чуждестранната валута каза, че нарушителите могат да бъдат добавени към списък за наблюдение, да им бъдат отказани валутни квоти за три години или да бъдат разследвани за престъпления, включително пране на пари, което не се случва.

По-силният юан изглежда също помага за намаляването на опасенията за изходящите потоци капитал.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:23 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още